Doğalgazda fiyatlar inişe geçti! Avrupa’da fiyat düşüşü devam ediyor

Bir süre önce yaşanan doğalgaz krizi, son gelişmelerle beraber geride kalacak gibi duruyor. Bir yandan Rusya sevkiyatı sürdürürken diğer yandan Avrupa gaz stoklarını arttırması, doğalgaz fiyatlarının düşmesine neden oluyor.

Doğalgazda fiyatlar inişe geçti! Avrupa’da fiyat düşüşü devam ediyor

Rusya’dan Almanya’ya gaz akışını sağlamakta olan Kuzey Akım 1 boru hattı faaliyetini sürdürüyor. Yapılan çalışmalardan sonra doğalgaz akışının yeniden başlamasıyla birlikte Avrupa ülkeleri bu kış rahat edebilecek. Yaşanan bu gelişmenin etkisi, doğalgaz fiyatlarına da yansıdı.
 
İlk olarak düşük miktarla verilmeye başlanan gaz, bir süre sonra ihtiyaç duyulan gaz miktarı seviyesine ulaşacak. Yaşanan bu gelişmelerle birlikte ise Avrupa ülkelerinde doğalgaz fiyatları ise yüzde %5’i geçen düşüşlere neden oldu.
 
11 Temmuz tarihinde Kuzey Akım 1 hattındaki doğalgaz akışı, yapılması gereken bakım ve onarım işlemleri için kesilmişti. Bugün (9 Ağustos 2022) itibari ile ise çalışmaların tamamlanması ile kesilen gaz akışı tekrar başladı. Bunun üzerine doğalgaz birim fiyatı 155 Euro’dan 146 Euro’lara kadar düşüş göstermiş oldu.

doğalgaz

Avrupa kışa hazır! Doğalgaz stokları büyük oranda doldu 

Doğalgazla ilgili sıkıntılar nedeniyle önlem alan Avrupa, kış için gereken hazırlıklarını tamamlamıştı. Sorunların çözülmesiyle rahata eren Avrupa ülkeleri, depolarını doğalgazla doldurmuştu. Geçtiğimiz senelerde, bu tarihlerde depoları sadece %70 civarında dolu olan Avrupa, bu yıl bu oranı %72’ye çıkarmış durumda.
 
Rusya’dan gelen doğalgaz akışının sekteye uğramasından sonra ise problemlerin çözümü ile Avrupa bu kış doğalgazda problem yaşamayacak gibi görünüyor. Diğer yandan hem bu problemin çözülmesi hem de Avrupa’nın doğalgaz stoklarının dolu olması nedeniyle fiyatlarda da bir rahatlama söz konusu oldu.
 
Avrupa’da en büyük derinliğe sahip olan Hollanda’daki sanal doğalgaz merkezi olan TTF’de de doğalgaz fiyatlarında değişimler gerçekleşti. Kuzey Akım 1 üzerinde yapılan çalışmaların uzun sürmemesi ve beklenen süreyi aşmaması ile rahatlayan piyasalar, Avrupa ülkelerine rahat bir nefes aldırdı.
 
Çalışmaların bitmesinin ardından normal akıştan düşük miktarda verilen doğalgaz miktarının, ilerleyen saatler içerisinde normal seviyelere çıkması bekleniyor. Boru hattının normal taşıma kapasitesi ise 60 – 65 milyon metreküp seviyesinde.


 

Etiketler