Karadeniz gazı için tarih belli oldu: 2023

Deniz altı enerji projeleri konusunda mühendislik hizmeti vermekte olan Subsea 7 şirketi, Türkiye'nin Karadeniz'de keşfettiği doğal gaz rezervinden çıkarılacak olan gazı 2023'ün ilk çeyreğinde kullanıma açmak için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Deniz altı enerji projeleri konusunda mühendislik hizmeti vermekte olan Subsea 7 şirketi Afrika, Hazar ve Orta Doğu'dan sorumlu Başkan Yardımcısı Gilles Lafaye, Karadeniz'de geçtiğimiz sene bulunan doğal gazın tahliye edilerek kullanıma açılmasına ilişkin ABD'li Schlumberger şirketiyle ortak bir çalışma benimseyeceklerini ileterek, "Sözleşmeye göre, müşterimizin 2023 yılının ilk çeyreğinde gaza sahip olma beklentisini karşılamak için çalışıyoruz. Derin deniz çalışmaları konusunda uzun bir geçmişe sahibiz. Türkiye'de yeni bir işi büyütmekten, bilgi ve uzmanlığımızı kullanarak Türk enerji sektörünün gelişimine ve büyümesine önemli katkılarda bulunmak üzere Karadeniz'deki en derin deniz projesinde çalışmaktan heyecan duyuyoruz." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Lafaye, Subsea 7 şirketinin sahada Schlumberger şirketiyle birlikte çalışmaların yürütüleceğine değinerek, "Filyos'ta bulunan kara üretim tesisine gaz çıkarmak ve işlemek için gereken altyapıyı tasarlayacak, mühendislik, tedarik ve inşaat çalışmalarını yapacağız. Konsorsiyum olarak gazın denizaltı rezervuarından çıkarılması ve karadaki tesise ulaşmasını sağlamak için 'anahtar teslim' çözüm sunacağız. Gaz, gönderileceği karadaki tesisten ev içi kullanıma hazır hale getirilecek." dedi.

"Derin deniz çalışmaları konusunda uzun bir geçmişe sahibiz"

Şirket hisselerinin Norveç'teki Oslo Borsasında işlem görmekte olduğuna da değinen Lafaye, "Sözleşmeye göre, müşterimizin 2023 yılının ilk çeyreğinde gaza sahip olma beklentisini karşılamak için çalışıyoruz. Derin deniz çalışmaları konusunda uzun bir geçmişe sahibiz. Türkiye'de yeni bir işi büyütmekten, bilgi ve uzmanlığımızı kullanarak Türk enerji sektörünün gelişimine ve büyümesine önemli katkılarda bulunmak üzere Karadeniz'deki en derin deniz projesinde çalışmaktan heyecan duyuyoruz." şeklinde ekledi.

TPAO'nun Karadeniz'de gerçekleştirdiği ultra derin deniz kazı ve arama çalışmalarında , çalışmaların başladığı ilk günden bu yana toplam 540 milyar metreküplük doğal gaz kaynağı bulundu. Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi, deniz altında kurulması planlanan doğal gaz üretim sistemi ve Filyos kıyısında bulunacak bir işleme tesisini içeriyor.

Söz konusu sahadan, doğal gaz sistemine ilk gazın 2023'te verilmesi ve plato üretime 2027'de ulaşılması planlanıyor.

ABD'de Republic First Bank Battı: Finans Sektöründe Kriz PatisWiss Yeni CEO’su, KAREL’de 4 Milyon Hisse Satışı Yaptı SPK, Koton Halka Arzını Onayladı Lila Kağıt San. ve Tic. A.Ş. Halka Arz Oluyor. Ecogreen Enerji Halka Arz Edecek Mehmet Şimşek Katı Kurallar Uygulanacak dedi