Japonya'da çekirdek tüketici fiyatları uzun zamandır ilk kez yükseldi

Japonya'da çekirdek tüketici fiyatları 2020 yılının mart ayından bu yana ilk kez yükseldi.

Japonya'da çekirdek tüketici fiyatları Kovid-19 pandemisinin etkilerinin görülmeye başlandığı 2020 yılının mart ayından bu yana ilk defa yükseldi.

Artan enerji ve ham hadde maliyetlerinin etkisiyle eylül ayında Japonya'da taze gıda fiyatları dışarıda bırakılacak ancak enerji fiyatları dahil edilerek hesaplanan çekirdek tüketici fiyatları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 0,1 artış gösterdi. Analistler de eylül ayında enflasyonun yüzde 0,1 olmasını bekliyorlardı. Ağustos ayında çekirdek fiyatlarda değişim olmamıştı.

Enerji fiyatları eylül ayında yaklaşık son 3 yılın en büyük artışını kaydederek yüzde 7,4 yükseldi. Benzin fiyatı eylül ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 16,5 artış gösterdi.

Hem taze gıda hem de enerji fiyatları dışarıda bırakılarak hesaplanan çekirdek enflasyon ise eylül ayında geçtiğimiz yılın ayna göre yüzde 0,5 oranında geriledi.

Japonya'da manşet enflasyon ise eylül ayında yüzde 0,2 oldu. Fiyatlar, eylülde bir önceki aya göre yüzde 0,4 artış kaydetti.

Japonya'da tüketici fiyatlarının enerji fiyatlarındaki yukarı yönlü hareketin etkisiyle gelecek aylarda da yükselmeye devam etmeleri, fakat cansız ücret büyümesinin tüketim üzerinde yarattığı aşağı yönlü baskının fiyatlardaki yukarı hareketi ılımlı bir düzeyde tutması bekleniyor.

ABD'de Republic First Bank Battı: Finans Sektöründe Kriz PatisWiss Yeni CEO’su, KAREL’de 4 Milyon Hisse Satışı Yaptı SPK, Koton Halka Arzını Onayladı Lila Kağıt San. ve Tic. A.Ş. Halka Arz Oluyor. Ecogreen Enerji Halka Arz Edecek Mehmet Şimşek Katı Kurallar Uygulanacak dedi