İstihdam endeksi ikinci çeyrekte artış gösterdi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan işgücü girdi endeksine göre endeks, bu yılın ikinci çeyreğinde, 2021 yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5.4 seviyesinde arttı.

İstihdam endeksi hesaplanırken, sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamı ön planda tutulur. Bununla beraber alt sektörler incelendiğinde, istihdam endeks sanayi sektöründe yüzde 4.4 seviyesinde artış gösterdi. İnşaat sektöründe yüzde 6.3 seviyesinde azalırken, ticaret-hizmet sektöründe ise yüzde 8.4 seviyesinde artı. 

Ek olarak çalışan endeksi yüzde 11.5 seviyesinde artış gösterdi. Sanayi sektöründe yüzde 7.6 seviyesinde artarken, inşaat sektöründe yüzde 2.5 oranında azaldı. Bunun yanında ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 17.3 seviyesinde artış gösterdi.

Brüt ücret-maaş endeksi ise yüzde 74.2 seviyesinde artarak, sanayi sektöründe yüzde 69.7, inşaat sektöründe yüzde 53.9 ve ticaret-hizmet sektöründe ise yüzde 80.6 seviyesinde artış kaydedildi.

İstihdam endeks birinci çeyreğe kıyasla 1.7 seviyesinde artış gösterdi

Endeks, ikinci çeyrekte bu yılın ilk çeyreğine göre 1.7 seviyesinde artış gösterdi. Alt sektörler değerlendirildiğinde, sanayi sektörü yüzde 1.3 seviyesinde artarken, inşaat sektöründe yüzde 1.3 düşüş görüldü. Ticaret-hizmet sektörlerinde ise yüzde 2.5 seviyesinde artış kaydedildi.

Çalışan saat endeksi ise yüzde 2.1 seviyesinde artı gösterdi ve sanayi sektöründe artış 1.2 seviyesinde kaydedildi. İnşaat sektöründe ise yüzde 0.2 düşüş yaşanırken, ticaret-hizmet sektöründe yüzde 3.1 seviyesinde artış gözlemlendi.  Brüt ücret-maaş endeksi ise yüzde 12.4 seviyesinde arttı. Bununla beraber sanayi sektöründe yüzde 12.9, inşaat sektöründe yüzde 9.4 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 12.4 yükseldi.

İşgücü maliyet endeksi

Bahsedilen sektörlerin toplamında saatlik işgücü maliyet endeksi, 2021 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 569 seviyesinde artış gösterdi. Sektörler incelendiğinde, sanayi sektöründe yüzde 58.8 seviyesinde, inşaat sektöründe yüzde 58.9 seviyesinde ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 54.3 seviyesinde artış kaydedildi. Bununla beraber saatlik kazanç endeksi de yükseliş gösterdi. Sanayi sektöründe yüzde 57.7 seviyesinde, inşaat sektöründe yüzde 57.9 seviyesinde ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 53.9 seviyesinde artış kaydedildi. Saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi, yüzde 60.7 seviyesinde artış gösterdi.

İşgücü maliyet endeksi ilk çeyreğe göre artış gösterdi

Alt sektörlerin toplamında saatlik işgücü maliyeti endeksi, ilk çeyreğe göre, yüzde 56.9 seviyesinde artış gösterdi. Sektörler incelendiğinde, sanayi sektöründe yüzde 11.5 seviyesinde arttı, inşaat sektöründe yüzde 9.5 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 8.9 seviyesinde yükseldi. Bununla beraber saatlik kazanç endeksi yüzde 10.1 seviyesinde yükseldi. Saatlik kazanç endeksi alt sektörlere bakıldığında, sanayi sektöründe yüzde 11.5, inşaat sektöründe yüzde 9.7 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 9 seviyesinde artış gösterdi. 

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik kazanç dışı iş gücü maliyeti endeksi ise yüzde 9.3 oranında arttı. Sanayi sektöründe yüzde 11.1 seviyesinde, inşaat sektöründe yüzde 8.9 seviyesinde ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 8.1 seviyesinde arttı.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

ABD'de Republic First Bank Battı: Finans Sektöründe Kriz PatisWiss Yeni CEO’su, KAREL’de 4 Milyon Hisse Satışı Yaptı SPK, Koton Halka Arzını Onayladı Lila Kağıt San. ve Tic. A.Ş. Halka Arz Oluyor. Ecogreen Enerji Halka Arz Edecek Mehmet Şimşek Katı Kurallar Uygulanacak dedi