Hisse senedi fiyatları neden etkilenir?

Geçtiğimiz yazımızın sonunda belirttiğimiz gibi bu yazımızda sizlerle hisse senetlerinin fiyatlarına odaklanacağız. İşte o başlıklar: Hisse senedi fiyatları! Hisse senetleri nelerden etkilenir? Hisse senedi fiyatlarını artıran ve düşüren faktörler nelerdir? Hisse senedi fiyatları neden etkilenir?

Yatırım araçlarıyla ilgilenen herkesin bildiği gibi borsa dünyasında yer alan hisse senetlerinin sürekli olarak fiyatlarında değişiklikler yaşandığını tahmin edebiliriz. Fiyatlarda yaşanılan değişkenliğin ise birçok faktörü ve nedeni bulunmaktadır. Bir bakıma bu faktörler ve nedenler doğrultusunda hayatımızda olan hisse senetleri, zaman zaman yükseliş gösterirken, zaman zaman ise düşüş göstererek piyasada farklılıklara yol açmaktadır. İşin özeti piyasalarda yer alan hisse senetlerinin fiyatlarındaki dalgalanmaların asıl nedenleri bu faktörler ve nedenlerdir. Peki tüm bu bilgiler ışığında: Hisse senetlerini etkileyen faktörler ve nedenler nelerdir?

Her yatırım aracında olduğu gibi hisse senetlerinde de en büyük etken arz ve talep olarak gösterilmektedir. Yani bir ürünün bildiğimiz ticaret dünyasındaki fiyatlarında olduğu gibi hisse senetlerinin de borsadaki fiyatlarını gerek alıcı gerekse satıcı belirlemektedir. Temel olarak bu şekilde fiyat değişimine uğrayan hisse kağıtlarının elbette dediğimiz gibi bazı faktörel etkileri de olmaktadır. Genellikle ekonomik yapıdaki hareketliliğinde etkisi altında olan hisse senetleri, ülkedeki olumlu veya olumsuz havaya göre etkilenmektedir.

Yatırım araçlarından bahsettiğimiz tüm içeriklerde belirttiğimiz gibi mikro ve makroekonomik çıkarımlar bu alanda da büyük bir etkiye sahip olmaktadır. Ülkedeki ekonomik koşullar, şartlar, enflasyon oranları, şirketlerin konumları, şirketlerin ait olduğu sektörlerin durumları gibi birçok etken karşımıza gelmektedir. Hisse senetlerinin çevresinde olan değişkenliklerin etkisi gibi aynı zamanda senedin ait olduğu şirketin verileri de bu alanda ön plana çıkmaktadır. Şirketlerin verileri, ekonomik planları, gelecekleri, hedefleri gibi birçok başlık, hisse senetlerinin fiyatlarında büyük bir etki göstermektedir. Belirttiğimiz gibi şirketlerin sektörel durumları ise hisse senedinin bağlı olduğu sektöre göre değişkenlik yaratabilmektedir. Her yatırım aracında belirttiğimiz bir başka başlık olan, doğru yatırımın sırları adlı konumuz burada da büyük bir detayı karşımıza getirmektedir. Bundan dolayı yatırımcının yatırım yapmak istediği hisseye ait sektörel ve şirket bilgisi, yatırımcı için uzun vadeli kazanç anlamına gelmektedir.

Genel olarak tüm bu başlıkları özetlememiz gerekirse; hisse senedi fiyatları siyasi ve ekonomik gelişmelerden, savaşlardan, küresel olaylardan, terörden, doğal afetlerden, şirketlerin konumundan, sektörün durumundan gibi birçok faktörden etkilenmektedir. Tüm bunların yarattığı ortamda ise oluşan nedenler ve faktörler borsaya yön vermeye devam etmektedir. Bu başlığa daha derinden bakmamız gerekirse hisse senetlerinin fiyatlarını düşüren ve artıran maddelere gelin hep beraber bakalım. Daha net ve daha açık bir şekilde anlamınızı sağlamak için: Hisse senedi fiyatlarını artıran ve düşüren faktörler nelerdir?

Hisse senedi fiyatlarını artıran ve düşüren faktörler nelerdir?

Hisse senetlerini bir yatırım aracından ziyade bir şirkete ait bir ürün olarak düşünürsek, bize sorarsanız pek yanlış olduğunu söyleyemeyiz. Tek başına pek bir anlam ifade etmeyen kağıt parçaları olarak bilinen hisse senetleri, bildiğimiz üzere borsada çeşitli şirketleri temsil etmektedir. Bu nedenle yukarıda da vurguladığımız gibi temsil edilen şirketin konumu, itibarı ve işleyişi borsada çok önemli bir rol üstlenmektedir. Bu bilgiler ışığında hisse senetlerinin fiyatlarını yükselten faktörlere bakarsak;

Hissenin bir şirketi temsil ettiğini bildiğimize göre, şirketin sektörel anlamda elinde bulundurduğu teknolojik üstünlük hisse senetlerinin de fiyatlarında yükselişi temsil etmektedir. Şirket bütününde yaşanabilecek her türlü olumlu ilerlemenin hisse fiyatlarında da pozitif karşılık bulması, öz kaynaklardaki yatırım amaçlı sermaye artışlarını da tetiklemektedir. Bu doğrultuda şirketin başarısı, yöneticilerin başarısı; hisse senedinin fiyatlarındaki yükselişle doğru orantılı olmaktadır. Bir yandan ise devlet tarafından şirkete verilen onaylar, teşvikler, ihaleler gibi durumlarda aynı şekilde olumlu bir perspektif yaratmaktadır. Şirket özelinin dışında ise devlet içinde bulunan ekonomik yapıdaki yükseliş, hisse senedine yine aynı şekilde olumlu bir etki yaratacaktır. Peki hisse senetlerinin fiyatlarındaki düşüşe neden olan detaylara bakacak olursak;

Şirketin borçlanmasındaki artış, hisse satışlarında artış oluşması, şirket yönetim kadrosundaki başarısız profiller, hammadde kaynaklarının yükseliş göstererek pazarda etkisinin artması, sermayenin erimesi ve bu nedenle yetersizliği, büyük çapta kriz dönemlerinin olumsuz süreçleri, ülkenin ekonomik refah seviyesinin düşüş göstermesi, doğal afetlerin bıraktığı izler, bankaların uygulamaya koyduğu politikalar, faiz artışları, enflasyon... Belirttiğimiz gibi hisse senedi fiyatlarını artıran birçok detay olduğu gibi hisse senetlerinin düşüş yaşamasına da neden olan birçok olumsuz etken de hayatımızda söz konusudur. Belirttiğimiz olumlu ya da olumsuz birçok nedenden dolayı yatırım yapmadan önce veya yatırım esnasında birçok boşluğu araştırarak ve gerekli anlamda doldurarak ölçüp biçmeniz sizlere katkı sağlayacaktır. Yazımızın son sorusu: Doğru hisse senedi nasıl seçilir?

Doğru hisse senedi nasıl seçilir?

Hisse senedi fiyatlarını etkileyen faktörlerden bahsetmişken, doğru hisse senedinin nasıl seçileceğinden bahsetmemiz sizler için eksik bilgi akışı olurdu. Bu nedenle sizler için bu yazımızın son başlığında doğru hisse senedinin nasıl seçileceğini inceleyelim.

Genel olarak yatırım yapmak istediğiniz hisse senedi hakkında hakim olduğunuz bilgileri bir süzgeç yardımıyla değerlendirmeniz sizler için ilk adım olarak en doğru yol olacaktır. Hakim olduğunuz alanlarda ve sektörlerde hisse senedi arayışına çıkmak, yatırımınızın temel ve teknik analiz boyutunda değerlendirilmesinde sizlere olumlu bir hava katacaktır. Sırf toplum tarafından ilgi gören ya da yükselişi beklenen hisselere yatırım yapmak sizleri sadece bir sürünün içinde hareket eden koyun olarak ifade edecektir. Genellikle potansiyel yatırımcıların akıllarında olan bu yanlış davranış, uzun vadede sizlere büyük bir zarar olarak geri dönecektir. Tüm bu bilgiler ışığında yatırım yapmak istediğiniz hisse senedi için sırasıyla şu yöntemleri uygulayabilirsiniz: Öncellikle sizlere yakın duran ve bilinir şirketlere yönelmenizi tavsiye edebiliriz. Ardından yatırım yapacağınız hisse senedini seçtikten sonra, belirlediğiniz hisse senedi hakkında finansal raporları incelemeniz, çeşitli analiz yöntemleri ile yatırımınızı takip etmeniz, şirket raporlarına ulaşmanız gibi birçok destek ile kendinizi beslemeniz ikinci en önemli doğru olarak sizlere büyük fırsatlar sunacaktır. Peki hisse senedi alırken ne yapmalıyız, ne yapmamalıyız?

Her hisse senedi düşüş gösterdikten sonra tekrar ayağa kalkmamaktadır, bu sebeple düşüş grafiği içinde olan hisse senetlerini hemen yatırım fırsatı olarak düşünmemelisiniz. Bir yandan ise tek güvenilir kaynağınızın çeşitli analizler ya da çeşitli analistler olmadığından emin olmasınız. Özellikle günümüzde var olan birçok dolandırıcı nedeniyle birçok yatırımcı büyük kayıplar ile karşı karşıya kalmaktadır. Bunun ötesinde peş peşe gelen dalgalanmaları soğuk kanlılıkla karşılamayı, panik yapmamayı öğrenerek daha emin adımlarla rotanızı çizebilirsiniz. Bilinmezlik içinde savrulmak yerine ise bağlı olduğunuz bir plana göre hareket etmeniz sizler için her daim pozitif bir algı oluşturacaktır. Bir başka yapılan hata ise borsanın açılır açılmaz peşine düşmek ve ani kararlarlar alınan gereksiz hisse senetleri olarak dikkat çekiyor. Bu nedenle söylediğimiz gibi tekrar tekrar vurguluyoruz! Plan yaparak ilerlemeniz ve kendi adınıza en verimli olacağına inandığınız doğru yatırım ile hareket etmeniz sizlere güven kazandıracaktır.

Bu yazımızda sizlere hisse senetlerinin fiyat politikaları hakkında bilgiler verdik, gelecek yazımızda ise biraz işin teknik kavramlarına inerek hisse senetleri hakkında daha detaylı bilgiler edinelim.

Mayıs Ayı SED Ödemeleri Hesaplara Aktarıldı Türkiye İhracat Zirvesi ve 2028 Ekonomi Hedefleri ABD Senatosu, Kripto Düzenlemesini Değiştiren Yeni Yasayı Onayladı Dursunbey'e Yeni Doğal Gaz Boru Hattı TCMB'nin Faiz Kararı Piyasaları Nasıl Etkileyecek? Türkiye'nin Tarım Politikalarında Büyük Yenilikler