Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan kimdir?

10 Kasım 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Kararı ile görevi devralan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan kimdir? Daha önce hangi görevlerde bulundu? İşte Lütfi Elvan'ın hayatı...

Lütfi Elvan kimdir?

Lütfi Elvan 12 Mart 1962 yılında Karaman'ın Ermenek ilçesinde dünyaya gelmiş Türk mühendis, ekonomist, siyasetçi ve mevcut Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı'dır.

Türkiye Kalkınma Bakanı görevini 2016 - 2018 yıllarını kapsayan Elvan, 2015 - 2016 yıları arasında Türkiye başbakan yardımcılığı, 2013 - 2015 yılları arasındaysa Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevini üstlenmiştir. İlk defa 2007 Türkiye genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) Karaman milletvekili olarak meclise girmiştir.

Ak Parti'den milletvekili seçilmeden önce Elvan 2002 ve 2007 yılları arasında Müsteşar Yardımcılığı, 1996 ve 2002 yılları arasında Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğünde Kalkınmada Öncelikli Yöreler Dairesi Başkanlığı görevini gerçekleştirmiştir.

Erken yaşamı ve kariyeri

Eğitimi

Lütfi Elvan, 12 Mart 1962 tarihinde Karaman'ın Ermenek ilçesinde A. Nuri ve Samiye çiftinin üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Konya'da tamamladı. 1983 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesinden mezun oldu. Sonrasında, Birleşik Krallık'ta bulunan Leeds Üniversitesinde Maden ve Yöneylem Araştırması alanında yüksek lisansını 1989 yılında bitirdi. 1995 yılında, ABD'de bulunan Delaware Üniversitesinde Ekonomi alanında ikinci yüksek lisansını tamamladı.

Profesyonel kariyeri

Elvan profesyonel kariyerine 1987 yılında Etibank'ta Yöneylem Araştırma Grubunda mühendis olarak başladı. Bilgisayar destekli madencilik uygulamalarının Etibank'ta yaygınlaştırılması çalışmalarına öncülük etti. 1989 yılında Devlet Planlama Teşkilatında (DPT) çalışmaya başladı ve 1996 yılına kadar Uzman Yardımcısı olarak çalıştı. 1996 yılında Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğünde Kalkınmada Öncelikli Yöreler Dairesi Başkanlığı görevine atandı ve bu görevini de 2002 yılına kadar devam etti. 2022 yılında başladığı Müsteşar Yardımcılığı görevinden 2007 yılının temmuz ayında siyasi kariyerine başlamak için ayrıldı.

Siyasi kariyeri

Elvan, Adalet ve Kalkınma Partisine katıldı ve ilk kez 2007 Türkiye genel seçimlerinde Ak Parti Karaman milletvekili olarak meclise girdi. 2007 yılında Ak Parti'nin o dönemdeki Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanlığı görevine başladı. Türkiye - Avrupa Birliği Karma Parlamentosu Komisyonu ve Avrupa Birliği Başkanlığına seçildi. 2011 Türkiye genel seçimlerinde tekrar meclise girdi ve Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı oldu.

2014 Türkiye yerel seçimleri için İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına aday gösterilen Binali Yıldırım'ın yerine 25 Aralık 2013 tarihinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına atandı. Anayasanın 114. maddesi gereğince 2015 yılının haziran ayındaki genel seçimler öncesinde yerine Müsteşar Feridun Bilgin atandı. Seçimlerden sonra hiçbir parti tek başına iktidar olmak için gerekli sandalye sayısına ulaşamayınca ve koalisyon görüşmelerinden bir sonuç alınamayınca erken seçim kararı alındı.

Kalkınma Bakanlığı

Ak Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu başkanlığında kurulan Seçim Hükümetinde Reform ve Yatırımlardan Sorumlu Başbakan Yardımcısı olan Elvan, Davutoğlu'nun istifa etmesinden sonra Binali Yıldırım tarafından 24 Mayıs 2016 tarihinde kurulan 65. Türkiye Hükümetinde Kalkınma Bakanlığı görevine getirildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı

10 Kasım 2020 tarihinde ise Berat Albayrak'ın istifası ile boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığına Lütfi Elvan atanmıştır.

Mayıs Ayı SED Ödemeleri Hesaplara Aktarıldı Türkiye İhracat Zirvesi ve 2028 Ekonomi Hedefleri ABD Senatosu, Kripto Düzenlemesini Değiştiren Yeni Yasayı Onayladı Dursunbey'e Yeni Doğal Gaz Boru Hattı TCMB'nin Faiz Kararı Piyasaları Nasıl Etkileyecek? Türkiye'nin Tarım Politikalarında Büyük Yenilikler