Fındık üreticilerinden destek talebi!

Karadeniz Fındık Mamulleri ve İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Cem Şenocak, fındık üreticilerine kadameli olarak yardım talebinde bulundu.

Fındık üreticilerinin sıkıntılarına ilişkin açıklamalar yapan Karadeniz Fındık Mamulleri ve İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Cem Şenocak, son senelerde miras yolu ile bölünen fındık bahçelerinde verimin düştüğünün tespit edildiğini aktardı.

Bahçelerin bölünmesiyle kazancı düşen çiftçinin bahçesine ilgisiz kaldığını veya diğer şehirlere göç ettiğini belirten Şenocak, bu durumunun fındık üretiminin bir hayli yüksek olduğu Ordu ve Giresun adına sorun haline gelmeye başladığını, problemin çözümü için çalışma yapılması gerektiğini söyledi.
Aynı durumunun Batı Karadeniz illerinde de yaşandığına dikkati çeken Şenocak, "Örneğin, Ordu ve Giresun'daki üreticilerimizin fındıktan kazancı senelik 15-20 000 lira ise Batı Karadeniz'deki üretici için bu rakam 3-5 hatta 10 katına kadar çıkıyor. Miras yolu ile bahçelerin bölünmesiyle bölgeler arasında fındıktan elde edilen gelirde ciddi farklılıklar oluştu." dedi.

Sorunun çözümü için Alan Bazlı Gelir Desteği ödemelerinin kapsamının geliştirilmesini talebinde bulunan Şenocak, göç etmeyip meyilli arazide ikamet ettiğini Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne tespit ettiren çiftçilere özellikle 10 dönümün altına dönümde bin lira, 20 dönümün altına dönümde 800 lira, 30 dönümün altına dönümde 600 lira gibi kademeli destek verilmesini önerdi.

Kademeli destek vermenin meyilli arazide küçülmüş bahçelerdeki çiftçinin fındık tarımına ilgisini artıracağını belirten Şenocak, “Aile başı verim ve gelirin artmasını sağlamak kaydıyla kademeli destekler ile Ordu ve Giresun'da yaşanan göçü önlenecek hatta büyük şehirlerden bölgemize geri dönüşü sağlanacak.” diye konuştu.

ABD'de Republic First Bank Battı: Finans Sektöründe Kriz PatisWiss Yeni CEO’su, KAREL’de 4 Milyon Hisse Satışı Yaptı Lila Kağıt San. ve Tic. A.Ş. Halka Arz Oluyor. Mehmet Şimşek Katı Kurallar Uygulanacak dedi Merakla Beklenen Fed Faiz Kararı Açıklandı Bitcoin Fiyatındaki Düşüş Eğilimi: Standard Chartered Uyarıları