Fed başkanları tahvil alımlarının azaltılmasını değerlendirdi

Fed başkanları Williams, Brainard ve Bostic tahvil alımlarının azaltılmasını değerlendirdi.

Williams: Tahvil alımlarının azaltılması yakın zamanda gerekebilir

New York Fed Başkanı John Williams, Fed'in varlık alımlarını azaltmaya başlama zamanının yaklaştığını söyledi. Fakat Williams, bir faiz artırımının hâlâ çok uzakta olduğuna da dikkat çekti.

''Enflasyon hedefimizi başarmaya doğru önemli oranda ilerleme sağladığımız açık ve maksimum istihdama doğru da çok iyi ilerleme kaydedildi.'' şeklinde konuşan Williams, ''Ekonomi benim tahmin ettiğim gibi ilerlemeye devam ederse, varlık alım hızında bir yavaşlamanın yakında gerekli olabileceğini düşünüyorum.'' dedi.

FOMC Başkan Yardımcısı da olan Williams, geçen hafta yapılan toplantıdan sonra gerçekleştirdiği bu ilk konuşmada, faiz artırımının ne zaman olabileceği konusunda ise net bir tahminde bulunmadı.

Fed'in belirlemiş olduğu eşiklere ulaşılması durumunda faiz artırımı için kapının açılacağını aktaran Williams, ''Ancak maksimum istihdam hedefine ulaşmadan önce hâlâ önümüzde gidilecek uzun bir yol var ve yüzde 2 enflasyon hedefine sürdürülebilir bir şekilde ulaşıp ulaşmadığımız zaman içerisinde netleşecek.'' dedi.

Konuşmasında, ABD ekonomisinde toparlanmanın güçlü bir ivme göstermeye devam ettiğini de söyleyen Williams, ''Bu yılın büyük bölümünde güçlü bir hızla büyüme yaşasak da salgından tam bir toparlanmanın tamamlanması zaman alacak.'' ifadelerini kullandı. Williams, ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 5,5 - 6 oranında büyüyeceğini öngördü.

Brainard: İstihdam, aylık tahvil alımlarının azaltılması için hedeflenen seviyenin hala bir miktar altında

Fed Yönetim Kurulu üyesi Lael Brainard, ABD'de istihdamın Fed'in aylık tahvil alımlarını azaltmaya başlaması için hedeflenen düzeyin hâlâ biraz altında olduğunu aktardı.

Konuşmasında, yaşanan ilerlemeye karşın istihdamın hâlâ Kovid-19 öncesinin 5 milyon altında olduğunun altını çizen Brainard, istihdamın koronavirüs olmasaydı geleceği düzeyin de 8,5 milyon altında olduğunu vurguladı.

Brainard, Delta varyantı sebebiyle istihdam artışının sonbaharda tekrar yavaşlaması riski olduğuna dikkat çekti.

ABD ekonomisinin Kovid-19 pandemisinin etkilerinden tamamen toparlanmasının olası olduğunu ifade eden Brainard, Fed'in faiz oranlarını artırması gerekeceği yönünde bir sonuca çok erken varılmaması gerektiğinin de altını çizdi.

''Kovid'in neden olduğu aksaklıklar ortadan kalktığı zaman enflasyonun yavaşlamasını ve Kovid öncesi enflasyon dinamiklerine geri dönülmesini bekliyorum.'' diye konuşan Brainard, ''Kovid'in yol açtığı problemler azaldığı zaman istihdam piyasasının salgın öncesindeki kadar ya da daha güçlü olmaması için bir sebep görmüyorum.'' ifadelerine yer verdi.

Bostic: Fed, iş isteyen her Amerikalının bir işe sahip olmasını sağlama taahhüdüne bağlı

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Fed'in çalışmak isteyen her Amerikalının bir iş bulmasını sağlama taahhüdüne bağlı olmaya devam ettiğini belirtti.

Bostic, ''Enflasyon sorununun ortaya çıktığını ve devam edeceğini kanıtlayan net veriler olmadığı sürece iş gücü piyasalarının kendi rotalarında ilerlemelerine imkan sağlayacağız.'' şeklinde konuştu.

Bostic, son veriler enflasyonun yükseldiğine işaret etse de uzun vadeli beklentilerin Fed'in yüzde 2 hedefine makul şekilde yakın olduklarını aktardı.

Özata Denizcilik, Halka Arz Edecek ABD'de Republic First Bank Battı: Finans Sektöründe Kriz PatisWiss Yeni CEO’su, KAREL’de 4 Milyon Hisse Satışı Yaptı SPK, Koton Halka Arzını Onayladı Lila Kağıt San. ve Tic. A.Ş. Halka Arz Oluyor. Ecogreen Enerji Halka Arz Edecek