Dolar'a kuş bakışı

Dolar / TL paritesinde hareketler ülke gündeminden ve teknik sıkışmadan dolayı çok hareketli...

Dolar / TL haberin yapıldığı 09:00 saatinde 8.54 seviyelerinden işlem görüyor. 

Doların / TL tarihinin en yüksek değeri olan 8,5680 seviyesine çok yaklaşmış olması piyasaları çok fazla enflasyon ve Borsa İstanbul'da sert bir düşüş olması ihtimaline karşı kırılgan hale getiriyor. 

Piyasaların bu kadar kırılgan olmasının tek sebebi ülke içi siyaset ve uluslararası politika değil. Uluslarası piyasalar geçmişteki gibi birbirinden tamamen bağımsız değil tüm dünya online ortamda birbirlerine bağlı ve G-5 diye tabir edilen ülkelerin ekonomisinde sıkıntıların yaşanması dünyayı çok daha hızlı ve fazla etkiliyor.

ABD dolarının değer kaybetmeye başlaması ile birlikte ABD hükümeti dolarizasyonu sağlamak ve değerini korumak adına tahvillerin getiri yüzdelerindeki artış dolara dönüşü sağlamak içindi açık yaraya pansuman yapmak bir süre için çözüm olabilir ama iyileşmek için sadece pansuman yetersizdir. Benzer bir durumla tahvil bir süre dolara dönüşü sağlamış olabilir fakat dolardaki sıkıntılar Dolar / TL paritesindeki sıkıntıları çözümlerimiz de benzer etkiler içeriyor. 

Faiz arttırımları ile kısa süreli çözümler üretebiliyor olmamız orta ve uzun vadede Türkiye Ekonomisi için neredeyse bir anlam ifade etmiyor. Enflasyona yenik düşmek istemeyen küçük yatırımcının ilk adresi altın hemen arkasından ise döviz geliyor. 

Piyasada işlem yapan yatırımcıların neredeyse tamamı TL'de kaldığı sürece parasının değersizleştiğinin farkında bu sebeple yatırım araçları kullanmasa bile parasının değerini korumak adına yastık altında dolar tutmaya devam ediyor.

Doların destek ve direnç seviyeleri ise sıralı şekilde şöyle:

Destekler 8,42 - 4,27 - 8,14
Dirençler 8,56 - 8,72 - 8,82

BirBorsa / Cem Arslan

Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir

ABD'de Republic First Bank Battı: Finans Sektöründe Kriz PatisWiss Yeni CEO’su, KAREL’de 4 Milyon Hisse Satışı Yaptı SPK, Koton Halka Arzını Onayladı Lila Kağıt San. ve Tic. A.Ş. Halka Arz Oluyor. Ecogreen Enerji Halka Arz Edecek Mehmet Şimşek Katı Kurallar Uygulanacak dedi