Alıcıların dikkatine! İkinci el araç piyasasında fiyatlar düştü

Son zamanlarda ikinci el otomobil fiyatları ÖTV indirimi bekleyen satıcılar tarafından çok yüksek fiyatlardan satılmaya çalışıyordu. Ticaret Bakanlığı'nın getirdiği 6 ay ve 6 bin km şartı etkisini göstererek abartılı araç fiyatları düşüş göstermeye başladı.

Son zamanlarda yaşam maliyetlerinin yükselmesi ve ÖTV indirimi beklentisi ikinci el araç piyasasına oldukça olumsuz yansıdı. Bunun üzerine Ticaret Bakanlığı'ndan getirilen 6 ay 6 bin kilometre şartı etkisini göstermeye başladı. Düzenleme hayata geçtikten sonra araç fiyatları liste fiyatına kadar geriledi.

Galeriler yana yakıla araç satıyor!

6 ay 6 bin kilometre düzenlemesinden sonra ikinci el satışları gerçekleştiren uygulamalarda 18 binden fazla araç satışa çıkartıldı. Bununla beraber düzenlemeye ek olarak 15 Eylül'de 6 ay 6 bin kilometre şartına takılmak istemeyen galeriler, uçuk fiyatları düşürmeye başladı. Daha önceden alınan sıfır araçlara 50-100 bin lira fark koyarak satış gerçekleştirmek isteyen galericiler, düzenlemeyle beraber araç fiyatlarını bayi liste satış fiyatına kadar düşürdü.

Araç fiyatları bayi fiyatlarına yaklaştı

İkinci el araç satışı gerçekleştiren uygulamalarda, satılan araçların fiyatları hemen hemen bayi fiyatlarına yaklaştı.

Bununla beraber ülkede en çok satılan araçlardan biri olan Fiat Egea 1.3 Multijet Urban Dizel Manuel Sedan aracının fiyatı bayide 529 bin 900 lirayken, onlineda da 549 bin liraya kadar gerileme gösterdi. Egea, düzenleme öncesinde arz sorunundan kaynaklı sıra yazıldığı için galericiler tarafından en az 50 bin lira farkla satışı gerçekleştiriliyordu. Bunun yanı sıra en çok satılan araçlardan bir diğeri ise Renault Clio 1.0 TCe Joy Benzin Yarı Otomatik Hatcback, aracının bayi fiyatı 485 bin 900 lira iken online da fiyatı 458 bin 500 liraya kadar düştü. Bununla beraber bayi fiyatından daha düşük fiyata satılan ikinci el sıfır Clio, galerilerin 15 Eylül'e kadar elinden çıkarması zorunlu hale geldiği için daha ucuz fiyattan satılıyor.

Araç fiyatları normale dönmeye başladı!

Opel Corsa 1.2 Elegance Benzinli Otomatik Hatcback aracının sıfır bayi satış fiyatı 599 bin 900 liradan satışı gerçekleştiriken, internette 598 bin liraya satışa çıktı. Citroen C3 1.2 PureTech Shine Bussines Benzin Otomatik Hatcback aracının sıfır bayi satış fiyatı 537 bin lira iken, ikinci el satış uygulamalarında 538 bin lira oldu. En çok tercih edilen araçların arasında yer alan  Skoda Scala 1.0 TSI Comfort Benzinli Otomatik aracın sıfır model bayi satış fiyatı 619 bin 900 lirayken, ikinci el satış uygulamalarında ise 630 bin liraya kadar düştü.

Bahsedilen konu ile ilgili konuşan RS Oto Ekspertiz Marka Başkanı Fatih Yanık, “Son 3 aya baktığımızda yaklaşık 200 bin adet sıfır kilometre binek ve hafif ticarinin satıldığını görebiliyoruz. Yani sıfır araç var ve satılmış. Ancak nihai tüketici bulamamış. Bu durum alınan kararların etkisiyle yıl sonuna doğru değişecek, nihai tüketici bayilerden sıfır kilometre araca ulaşacaktır. Sıfır araç problemi ortadan tamamen kalktığı takdirde sene sonuna kadar ikinci elde fiyatlar ortalama yüzde 20 dolayında düşüş gösterebilir” ifadesine yer verdi.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Mayıs Ayı SED Ödemeleri Hesaplara Aktarıldı Türkiye İhracat Zirvesi ve 2028 Ekonomi Hedefleri ABD Senatosu, Kripto Düzenlemesini Değiştiren Yeni Yasayı Onayladı TCMB'nin Faiz Kararı Piyasaları Nasıl Etkileyecek? Dursunbey'e Yeni Doğal Gaz Boru Hattı Cumhurbaşkanı Erdoğan Amme Alacakları için Yeni Faiz Kararını Açıkladı