Yapay Zeka Nedir?

Hemen her daim kelime olarak kullanılan ama çoğu kişi tarafından tanımı bilinmeyen Yapay Zeka nedir? Yapay Zekanın kullanım alanları nerelerdir? gibi soruların cevabını sizler için vermek istiyoruz.

Yapay zeka terimi, İngilizcedeki “artificial intelligence” tanımının dilimize çevirisi olarak kullanılmakta ve teknoloji dünyasında “AI” kısaltması ile anılmaktadır. Basitçe söylemek gerekirse, “insan beyni ve düşünce sisteminin bir kopyası” olarak tanımlanabilir. Tanımı biraz daha kolaylaştırmak için “bilgisayar programının insan gibi düşünmesini sağlayın” ifadesini kullanabiliriz.

Yapay zeka teknolojisi son yıllarda popüler hale gelse de aslında bilgisayar teknolojisi kadar eskidir. “Makineler düşünebilir mi?” İngiliz bilim adamı Alan Matheson Turing’i tanıttı ve takvim 1943’e işaret etti. Bu soru günümüzde geliştirilen yapay zeka tekniklerinin temelini oluşturmaktadır. 1950 ile 1951 yılları arasında Turing tarafından bilgisayarlar için geliştirilen satranç yazılımı, yapay zekanın bilinen ilk uygulamasıdır. Kısacası, sanılanın aksine yapay zeka yeni bir teknoloji değil.