Sektörel güven endeksi aralık ayı sonuçları açıklandı

TÜİK; hizmet, perakende/ticaret ve inşaat sektörlerine yönelik aralık ayı güven endeksi sonuçlarını açıkladı. Güven endeksinin tüm sektörlerde gerilediği görüldü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK); hizmet, perakende/ticaret ve inşaat sektörlerine ilişkin güven endeksi verilerini yayınladı. 

TÜİK tarafından yayınlanan verilere göre güven endeksi tüm sektörlerde düşüş gösterdi.

Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi aralık ayında kasım ayına göre; hizmet sektöründe yüzde 0,5, perakende/ticaret sektöründe yüzde 0,4 ve inşaat sektöründe yüzde 3,9 oranında geriledi.

Hizmet sektörü güven endeksi ne kadar oldu?

Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi aralık ayında yüzde 0,5 azaldı ve 118,8 olarak gerçekleşti. Hizmet sektörü güven endeksi kasım ayında 119,4 idi. 

Hizmet sektöründe kasım ayına göre, son üç aylık dönem baz alındığında iş durumu alt endeksi yüzde 1,6 gerileyerek 121,2 oldu. Son üç aylık dönemde hizmetlere olan talep alt endeksi yüzde 0,2 azalarak 117,1 olarak gerçekleşti. Önümüzdeki üç aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi alt endeksiyse 0,3 artışla 118,1 oldu.

Perakende/ticaret sektörü güven endeksi 121,5 oldu

Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende/ticaret sektörü güven endeksi aralık ayında yüzde 0,4 düşüşle 121,5 oldu. Perakende/ticaret sektöründe bir önceki aya göre, son üç aylık dönemde iş hacmi satışlar alt endeksi yüzde 2,4 artışla 144,6 olarak gerçekleşti. Mevcut mal stok düzeyi alt endeksi yüzde 2,9 düşüşle 96,9 seviyesine geldi. Önümüzdeki üç aylık dönemde iç hacmi/satışlar beklentisi alt endeksiyse yüzde 1,3 düşüş göstererek 133,8 oldu. 

İnşaat sektörü güven endeksi 90,0 olarak gerçekleşti

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi kasım ayında 93,6 düzeyindeyken aralık ayında yüzde 3,9 düşüşle 90,0 oldu. İnşaat sektöründe kasım ayına göre alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi alt endeksi yüzde 3,2 azaldı ve 79,2 olarak gerçekleşti. Önümüzdeki üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksi de yüzde 4,4 düşüşle 100,9 oldu. 

İnşaat sektöründe aralık ayı girişimlerinin yüzde 52'si faaliyetleri sınırlayan herhangi bir faktörün olmadığını, yüzde 48'i de faaliyetleri sınırlandıran en az bir temel unsur bulunduğunu gösterdi. İnşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan temel unsurlardan; finansman sorunları, kasım ayında yüzde 28,6 düzeyinde bulunurken aralık ayında yüzde 33,8, talep yetersizliği kasım ayında yüzde 19,6'yken aralık ayında yüzde 17,3 ve diğer faktörler de kasım ayında yüzde 13,3 seviyesindeyken aralık ayında yüzde 18,9 olarak gerçekleşti. 

(Kaynak: TÜİK https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Sektorel-Guven-Endeksleri-Aralik-2021-37534)

Bolat: ABD ile 100B Ticaret Hedefi Haftanın Kazandıran ve Kaybettiren Hisseleri Altınay Halka Arz Sonuçları Açıklandı: Yatırımcılar İçin Önemli Detay Doğanlar Grubu'ndan Sürdürülebilir Mobilya Atılımı ABD Senatosu, Kripto Düzenlemesini Değiştiren Yeni Yasayı Onayladı Bitcoin 72.000 Doları Görecek mi?