Miyop nedir? Miyop neden olur?

Görme problemleri arasında en çok görülen sorunlardan olan Miyop nedir? Miyop neden olur? sorusu araştırılmaktadır. İşte, Miyop hastalığı ile ilgili detaylar...

Miyop uzağı görme kusuru olarak bilinen bir göz rahatsızlığıdır. Bu hastalık içerisinde yakın nesneler net görünürken uzak nesneler bulanık görünür. Derecesine bağlı olarak değişkenlik gösteren miyop sorunu, tedavinin şiddetine göre farklı çözümler üzerinden ele alınır. Bazı ılımlı formlarda tedaviye gerek olmazken, şiddetli ve ileri derece miyop söz konusu olduğunda birtakım tedavi yöntemleri ele alınır. Daha çok 6 ile 13 yaşları arasındaki çocuklarda meydana gelen miyop, ergen döneminde daha şiddeti noktaya ulaşır. Tabii sadece çocukluk dönemi değil aynı zamanda yetişkinlik döneminde de ortaya çıkabilen bir hastalık olduğunu söylemek mümkün.

Miyop Neden Olur?

Kornea ve lens gözün görüntüsünü odaklayan iki farklı bölümdür. Gözün kubbe biçiminde bulunan kısmı kornea olarak bilinir. Kompleks bir yapıya sahip olan lens ise şeffaf olan kısımdır. Normalde bu bölümler düzgün ve pürüzsüz bir eğriliğe sahiptir. Sağlıklı bir insanda normal eğriliğe sahip olan kornea ve lens, göze giren ışınları yansıtarak, gözün arka bölümünde bulunan retinada odaklanır. Anca kornea ve lens istenilen düzeyde bir eğriye sahip değilse, o vakit bu bölgeye gelen ışık kırılmaz ve istenilen odaklanma gerçekleşmez. Bu durum kırılma kusuru olarak bilinir ve farklı uzaklıktaki nesnelerin bulanık şekilde görünmesine sebep olur.

Özellikle göz küresinin normalden daha uzun olması ya da korneanın aşırı kavisli bir görüntüye sahip olması üzerinden bu durum yaşanır. Böyle durumlarda odaklanma durumu retina bölgesinde değil, bu bölgenin biraz daha ilerisinde gerçekleşir. Sonuç olarak farklı uzaklıklarda bulunan nesneler bulanık şekilde görülmeye başlar. Tabii bazı risk faktörleri miyop oluşumuna sebebiyet vermekte ya da daha şiddetli hale gelmesine ortam yaratmaktadır.

- Genetik faktörler

- Çevresel koşullar

- Aşırı okuma

- Yakın mesafeden farklı çalışmalar gerçekleştirmek

Genel çerçevede bu gibi durumlar ile birlikte miyop rahatsızlığından bahsedilir. Aynı zamanda bu nedenler miyop hastalığının daha şiddetli hale gelmesine neden olabilmektedir.

Miyop Belirtileri Nelerdir?

Genel çerçevede ele alındığı zaman farklı yaş kriterleri kapsamında bazı miyop belirtileri söz konusudur. Bu belirtilerden eş zamanlı olarak birden fazlası yaşandığı vakit erken zamanda doktora başvurmak büyük öneme sahiptir.

- Uzaktaki nesneleri bulanık görmeye başlama

- Uzaktaki bir nesneyi net görebilmek için gözleri kısmak

- Göz yorgunluğu ile beraber meydana gelen baş ağrısı

- Özellikle araç kullanımı esnasında geceleri zor görme durumu

- Bazı durumlarda göz yanması

Bu gibi yukarıda verilen belirtiler genel çerçevede miyop oluşumunu anlatan unsurlardır. Daha çok erken çocukluk döneminde ortaya çıkan miyop, çocuklarda ise belli başlı bazı belirtiler ile etkisini gösterir.

- Televizyonda film ya da dizi izlerken daha yakına oturmaya çalışması

- Gözlerde inatçı şaşılık durumu

- Okulda tahtada yazılanları zorluk içinde görmesi

- Uzaktaki nesnelerin farkında değilmiş gibi davranması

- Sık sık gözleri ovalama

- Aşırı göz kırpma durumu

Aynı şekilde çocuklarda bu durum eş zamanlı olarak birden fazla defa yaşandığı vakit, doktora başvurmak ve erken tedavi sürecini ele almak çok önemlidir. Böylece oluşumu ile birlikte daha şiddeti noktaya varmadan, gerekir çözüm yöntemleri durumu stabil hale getirebilir.

Miyop ile Bağlantılı Göz Problemleri

Miyop rahatsızlığı konusunda tedavi sürecine alınmamış çocuklar ya da miyop problemi yaşayan yetişkinlerde birtakım bağlantılı başka problemler meydana gelir. Özellikle uzun göz küresinde yer alan dokuların girmesi ile birlikte bazı sorunlar ortaya çıkar. Bu çeşitli göz sorunları ise ikincil göz problemleri olarak bilinir.

- Göz tembelliği

- Şaşılık

- Glokom

- Retina dekolmanı

- Katarakt

Değişik yaş kriterleri ile birlikte farklı sebepler eşliğinde, miyop ile bağlantı olarak bu göz problemleri yaşanabilir. O yüzden ele alınacak olan uzman doktoru kontrolündeki tanı ve teşhis eşliğinde, farkı tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Miyop Testi Nasıl Yapılır?

Eğer çocuklarda ya da yetişkinlerde miyop rahatsızlığı konusunda belirtiler gözlemleniyorsa, öncelikle en yakın zamanda bir doktora başvurmak gerekir. Böylece doktor kontrolünde gerekli testler üzerinden bu problemin yaşanıp yaşanmadığına dair bilgi alınır. Bu durum genel olarak bir tablo üzerindeki harfler ve semboller eşliğinde yapılan bir testtir. Kişinin bu tablo üzerindeki harf ve sembolleri tanımlaması istenir. Genelde sağlıklı bir kişide 20/40 olarak kesir üzerinden miyop olmadığı anlaşılır. Bu kesir içerisinde pay, yani 20 fit sayısı sabit kalır. Bu durumda 40 metreden bir harfi tanımlamak amaçlı, kişinin 20 fitlik bir mesafe içerisine girmesi gerektiği düşünülür. O yüzden bu durum payda üzerindeki değişim ile birlikte kişinin miyop ok problemi olup olmadığına dair inceleme yapılır.

Özellikle gözlerin ışığa nasıl odaklandığını anlayabilmek için phoropter isimli bir cihaza mercek yerleştirilir. Böylece retinaskop ismi ile bilen bir enstrüman kullanmak suretiyle test yapılır. Bireyin vermiş olduğu yanıklara bağlı olarak kullanılan bir alet doğrultusunda, miyop hastalığın ne kadar şiddetli olduğuna dair net bilgi alınır. Bu testin normal bir koşulları altında daha etkin bir cevap verebilmesi için, genelde göz damlası kullanılır. Böylece test esnasında gözlerin odağı değiştirme süreci engellenerek daha etkin bir cevap alınır.

Miyop Tedavisi Nelerdir?

Hastalığın hikayesi, belirtiler ve şiddeti doğrultusunda miyop tedavisi çeşitli yöntemler dahilinde ele alınır. Kullanılan testler neticesinde yaşanan duruma uygun olarak uzman doktor kontrolünde tedavi süreci başlar.

- Kontakt lens kullanımı

- Gözlük kullanımı

- Lazer göz ameliyatı uygulaması

- Kornea içi halka

- Yapay lens implant uygulaması

Her biri aşamalı olarak miyop rahatsızlığının durumuna uygun şekilde ele alınmaktadır. Özellikle gözlük başta olmak üzere lens kullanımı ilk sırada yer alır. Son yıllarda teknolojik ilerlemeler konuları dahilinde ise lazer göz ameliyatı oldukça etkilidir. Daha şiddetli durumlar söz konusu konuya içi halka ve yapay lens implant uygulaması ele alınmaktadır. Elbette tüm bu tedavi yöntemleri doktorun vereceği karar doğrultusunda gerçekleşir.

Bolat: ABD ile 100B Ticaret Hedefi Haftanın Kazandıran ve Kaybettiren Hisseleri Altınay Halka Arz Sonuçları Açıklandı: Yatırımcılar İçin Önemli Detay Doğanlar Grubu'ndan Sürdürülebilir Mobilya Atılımı Bitcoin 72.000 Doları Görecek mi? Türkiye Kamuda Tasarruf Tedbirlerini Duyurdu