Demir - Çelik

Çelik, demir elementi ile genellikle yüzde 0,2 ila yüzde 2,1 oranlarında değişen karbon miktarının bileşiminden meydana gelen bir alaşımdır. Çelik alaşımındaki karbon miktarları çeliğin sınıflandırılmasında etkin rol oynar. Karbon genel olarak demirin alaşımlayıcı maddesi olsa da demir elementini alaşımlamada magnezyum, krom, vanadyum ve volfram gibi farklı elementler de kullanılabilir.

Çelik demir cevherinden veya hurdadan geri dönüşüm ile iki şekilde üretilmektedir. Sıvı çelik üretildikten sonra döküm ile ingot olarak veya sürekli döküm yöntemi ile kütük veya blum olarak şekillendirilir.

Demir metali, demir cevherlerinden elde edilir ve doğada nadiren elementel halde bulunur. Metalik demir elde etmek için, cevherdeki katışıkların kimyasal indirgenme yoluyla uzaklaştırılmaları gerekir. Demir, aslında büyük ölçüde karbonlu bir alaşım olarak kabul edilebilecek olan çelik yapımında kullanılır.

Demir, karbonla birlikte 1420–1470K sıcaklığa kadar ısıtıldığında oluşan sıvı eriyik yüzde 96,5 demir ve yüzde 3,5 karbon içeren bir alaşımdır ve dökme demir veya pik olarak adlandırılır

Çelik, demir, ana alaşım elementi ise maksimum yüzde 2,06 oranında olmak üzere karbon olan bir alaşımdır. Üretim yöntemleri ve kullanılan cevherlerden ötürü manganez, silisyum, fosfor ve kükürt çeliğin bünyesinde bulunan elementlerdir.

Küresel Ticaret, Büyük Zorluklarla Karşı Karşıya!
1 ton demir fiyatı ne kadar? Demir fiyatı 2023 yılında yükselecek mi? Demir cevheri son ayların en düşük seviyesinde
Çin'in demir cevheri fiyatlarındaki etkisi Çinli şirket metal fiyatlarını kullanarak Türk firmalarını dolandırdı! Demir Fiyatları 2022 | Güncel Demir Fiyatı ve Yorumları Demir cevheri stoklardaki artış fiyatlara nasıl yansıdı? Paslanmaz çelikte sıkı arz etkisi Demir cevheri fiyatları yükselmeye devam ediyor Demir cevheri 2 ayın zirvesinde Çin'in likidite hamlesi demir cevheri vadelilerini nasıl etkiledi? Çelik yapım ham maddelerinin fiyatları düşüş gösterdi Demir ve çelik vadeli işlemleri talep umuduyla yükseldi Demir cevheri, yeniden stoklama talebinin etkisiyle yükseldi Demir vadeli işlemleri, varyant endişeleriyle dar aralıkta işlem gördü Demir vadeli işlemleri, vaka sayılarındaki artışla düşüşe geçti Çin'de demir cevheri, 3 haftanın en yüksek seviyesine çıktı Demir cevheri, en üst limitten yükseliş gösterdi Çelik vadeli işlemleri, talepteki iyileşme ile yükseldi Demir cevheri, zayıf talep endişeleriyle 1 yılın en düşüğünü gördü Demir ve kömür fiyatları, tedarik endişelerinin azalmasıyla geriledi Çimento sektöründe üretim üretimden ciddi artış Demirli metal vadeli işlemleri, zayıf talepten etkilenerek geriledi Demir cevheri, Çin'de talep endişeleriyle geriliyor Evergrande'nin ödeme açıklaması demir fiyatlarını nasıl etkiledi? Demir cevheri, 1 yılın en düşük seviyesine geriledi Çin'de ekim ayında demir cevheri ithalatı ikinci ayda da düştü Çin'de demir cevheri fiyatı 100 dolar/ton seviyesinin altına geriledi Demir cevheri, zayıf talep sebebiyle 4 haftanın en düşük düzeyinde Çelik vadeli işlemleri yüksek üretim beklentisiyle geriledi