İkinci el araç piyasasında şok gelişme! ÖTV indirimi gelecek mi?

İkinci el otomobil piyasasında fiyatların çok yükselmesi ve kredi kullanımlarının azalmasıyla beraber araç satışları daraldı. Araç satışları, temmuz ayından sonra ağustos ayında da azaldı.

Sektör kaynaklarından alınan bilgilere göre, ağustos ayında ikinci el otomobil ve hafif ticari araç satışları geçen yılın aynı dönemiyle kıyasla yüzde 10,72 düşüş yaşadı ve 618 bin 720 adet olarak gerçekleşti.

Geçtiğimiz ayda ikinci el araç satışlarında yaşanan daralma yıllık bazda yüzde 13’e yaklaştı ve yaklaşık 478 bin adet olarak gerçekleşti. Bununla beraber ocak-ağustos döneminde ikinci el otomobil ve hafif ticari araç satışları yıllık bazda yüzde 19,75 artarak yaklaşık 5 milyon 176 bin adet olarak gerçekleşti. 

Bu daralma eylül ayında da devam ederken, ikinci el araç satışlarının düşmesindeki en büyük etki ÖTV indirimi beklentisi oldu. Eylül ayındaki pazar görünümü ağustos ayına göre paralel şekilde ilerlemekte. Bunun etkilerinden bir diğeri ise tüketicinin kredi kullanımındaki ulaşım zorlukları. 

ÖTV indirimi gelecek mi?

İkinci el araç piyasasında satışların düşmesinde ÖTV indirimi beklentisi olurken, vatandaşlar ÖTV indirimi hakkında araştırma yapmaya devam ediyor. Bu beklentiyle beraber ikinci el araç piyasasında satışlar olumsuz etkileniyor.

Vatandaşın yakından ilgilendiği ÖTV indirimi konusunda kısa vadede hayata geçirilecek bir düzenleme veya indirim bulunmamakta. 

İkinci el araç satışlarının gerilemesinde vatandaşların bütçeleri de sıkıntı çıkartıyor.  Politika faizinin  2-3 katı kadar faizlerin sunulduğu bir ortamda kişiler araba alma düşüncelerinden vazgeçebiliyorlar. 

Bunun yanında 6 bin kilometre 6 ay şartının hayata geçirilmesiyle beraber stokçuluk yapanların önünü kesme hedefi pek bir işe yaramadı. Bireyleri kapsamayan bu düzenleme, cezai yaptırımın caydırıcı olmayışıyla beraber ağustos ayından bu zamana kadar 354 bin adetlik sıfır araç satışı gerçekleşti. Böylelikle ikinci el araç piyasasında satışlar daha da etkilendi.

Özata Denizcilik, Halka Arz Edecek ABD'de Republic First Bank Battı: Finans Sektöründe Kriz SPK, Koton Halka Arzını Onayladı PatisWiss Yeni CEO’su, KAREL’de 4 Milyon Hisse Satışı Yaptı Lila Kağıt San. ve Tic. A.Ş. Halka Arz Oluyor. Ecogreen Enerji Halka Arz Edecek