Dünyada iz bırakmış 12 lider ve biyografileri

Kimisi ülkesine barışı ve adaleti getirdi, kimisi dünyaya kan kusturdu. Bu liderler dünyada büyük izler bıraktı... Dünyada iz bırakmış 12 lideri ve hayat hikayelerini derledik.

Mustafa Kemal ATATÜRK

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk.

1881 yılında Selanik'te dünyaya gelen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ilk öğrenimini ve askeri öğrenci olarak da orta öğreniminin bir kısmını Selanik'te yapmıştır. Manastır Askeri Lisesi'ni bitirmiş, 1902 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1905 yılında Harp Akademisi'nden 'kurmay yüzbaşı' rütbesi ile mezun olmuştur. 

Birinci Dünya Savaşı sırasında, Çanakkale Muharebelerinde Tümen Komutanı olarak görev yapmıştır. 1916 yılından itibaren, Doğu ve Güney cephelerinde Kolordu ve Ordu Komutanlığı yapmış, Bitlis ve Muş'u düşman işgalinden kurtaran kuvvetlerin başında bulunmuştur. Ayrıca da Filistin ve Suriye cephelerinde görev almıştır.

Mondros Mütarekesi'nden sonra Sevr Anlaşması hükümlerine dayanılarak ülkenin yabancılar tarafından işgali üzerine, son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin tarafından Anadolu'ya gönderilmiştir.

19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak Türk milli mücadelesini başlatmıştır. Amasya Genelgesi, Sivas ve Erzurum Kongrelerini düzenlemiştir. Askerî görevlerinden istifa ederek, 23 Nisan 1920'de Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni toplamış, Meclis Başkanı seçilmiştir.

5 Ağustos 1921 tarihinde Başkomutanlık görevini üstlenerek, Anadolu'nun Yunan işgalinden kurtarılması için mücadele etmiştir. Sakarya Meydan Savaşı'nı kazanmış ve 19 Eylül 1921'de Meclis tarafından kendisine Mareşal ve Gazi unvanı verilmiştir.

26 Ağustos 1922'de Yunan kuvvetlerine karşı Büyük Taarruz'u başlatmış ve bundan beş gün sonra da Türk Ordusu 30 Ağustos 1922'de Başkomutanlık Meydan Savaşı'ndan galibiyetle ayrılmıştır.

Lozan Barış Konferansı'ndan sonra, 11 Ağustos 1923'de toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yeniden Başkan olarak seçilmiştir. 9 Eylül 1923 tarihinde de kurduğu Cumhuriyet Halk Partisi'nin Genel Başkanlığı görevine seçildi.

Cumhuriyetin ilanının ardından yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde oylamaya katılan 158 milletvekilinin tamamının oyları ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye'nin ilk cumhurbaşkanı oldu.

Atatürk ayrıca, eski Osmanlı İmparatorluğu'nu modern ve seküler bir ulus devletine dönüştürmek amacıyla politik, ekonomik, kültürel ve toplumsal reformlar gerçekleştirmiştir. 

Atatürk liderliğinde binlerce yeni okul inşa edilmiştir. İlköğretim ücretsiz ve zorunlu hâle getirildi. Kadınlara sivil eşitlik ve politik haklar getirildi. Köylülere yüklenen ağır vergiler hafifletildi. 

Dünyada ilk ve tek örneği olan, Birleşmiş Milletler'in UNESCO tarafından kendisinin 100. doğum yılı olması nedeniyle ve bütün ülkelerin oy birliği le 1981 yılı 'Atatürk Yılı' olarak kabul edilmiştir.

Atatürk, sadece Türk milletinin Kurtuluş Savaşı’nı başarı ile yöneten bir komutan değil, gerçekleştirdiği devrimler ile de dâhi bir devlet adamıydı. 57 yıl süren yaşamının büyük bölümünde, milletinin ve vatanının bağımsızlığı ve mutluluğu için hiç yılmadan çalıştı ve girdiği her mücadeleden zaferle çıktı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, cesur ve unutulmaz önderi Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 Perşembe sabahı saat 09.05'te İstanbul Dolmabahçe Sarayında vefat etmiştir.