ABD: hanehalkı gelirinde sıçrama, enflasyon yüzde 2'yi aşıyor

ABD: hanehalkı gelirinde sıçrama, bir yıldaki enflasyon yüzde 2'yi aşıyor.

Amerikalılar Mart ayında para biriktirebildiler, tasarruf oranlarının harcanabilir gelire oranı Şubat ayındaki yüzde 13.9'dan yüzde 27.6'ya düştü.

Departman Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD hanehalkı gelirlerinin Mart ayında canlandırıcı yardımların etkisiyle rekor seviyedeki en büyük artışla yüzde 21.1 arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 2'yi aştığını söyledi.

Analistlerin yüzde 20.5 beklentisiyle, gelirlerdeki artış Şubat ayına göre beklenenden daha güçlü.

Mart ayında milyonlarca Amerikan hane halkı kişi başına 1.400 dolarlık bir çek aldı. Harcanabilir gelir yüzde 23.6 arttı.

Tüm çeyrek için rakam zaten Perşembe günü açıklanmıştı ve hanehalkı harcanabilir gelirinde yüzde 67'lik bir artış gösterdi ki bu rekordaki en büyük artış.

Aynı raporda bakanlık, yılın ilk üç ayında yıllık bazda yüzde 6,4 büyüyen gayri safi yurtiçi hasıla rakamlarını verdi.

Amerikalılar Mart ayında para biriktirmeyi başardılar ve tasarruflarının harcanabilir gelire oranı Şubat ayındaki yüzde 13.9'a kıyasla şimdi yüzde27.6'da.

Ayrıca Mart ayında yüzde 4,2 daha fazla harcadılar, bu da artı yüzde 4'ün biraz üzerinde.

Fiyatlara gelince, önümüzdeki birkaç ay içinde beklenen yükselişine başladılar ve analistlerin beklediği gibi bir ay içinde yüzde 0,5 arttı.

Ancak bir yıldan fazla bir süredir artış, Şubat ayındaki yüzde 1.5'in oldukça üzerinde yüzde 2.3'tü ve Amerikan Merkez Bankası'nı (Fed) hedefleyen yüzde 2'lik enflasyonu aştı.

Ancak Çarşamba günü, para politikasını sıkılaştırmak için daha fazlasına ihtiyaç duyacağı konusunda uyardı ve bu, ekonomiyi desteklemeye devam etmek için şu anda oldukça uyumlu hale geldi.

Önümüzdeki aylar ABD ekonomisi için parlak olacak şekilde şekilleniyor, çünkü nüfusun neredeyse üçte biri şimdi tamamen aşılanıyor ve yaz havası daha eksiksiz bir yeniden açılmaya izin verecek.

Teşvik planının gelirler üzerindeki etkileri elbette azalacak, ancak "işten elde edilen gelir önümüzdeki aylarda çok daha güçlü artacak ve her durumda yardımın çoğu henüz harcanmadı", diyor ekonomist Ian Shepherdson Pantheon Makroekonomi için.

Michigan Üniversitesi'nin Cuma günü yaptığı son tahmine göre, tüketici güveni, krizin başlangıcından bu yana, istihdamdaki toparlanmaya ilişkin iyimser beklentiler sayesinde Nisan ayında en yüksek seviyesine tırmandı.

Özata Denizcilik, Halka Arz Edecek ABD'de Republic First Bank Battı: Finans Sektöründe Kriz SPK, Koton Halka Arzını Onayladı PatisWiss Yeni CEO’su, KAREL’de 4 Milyon Hisse Satışı Yaptı Lila Kağıt San. ve Tic. A.Ş. Halka Arz Oluyor. Ecogreen Enerji Halka Arz Edecek