Yüzde 50'lik ÖTV dilimine giren otomobil sayısı 11'e düştü

Kurlardaki artıştan etkilenen otomotiv sektöründe otomobillerin vergisiz fiyatları da artarken vergisiz fiyatı 150 bin TL'ye kadar olan, yani yüzde 50'lik ÖTV dilimine giren otomobil sayısı 11'e düştü.

Yüzde 50'lik ÖTV dilimine giren otomobil sayısı 11'e düştü

Kurlardaki artış ve döviz kriziyle beraber otomobillerin vergisiz fiyatları da aynı oranda artarken vergisiz fiyatı 150 bin TL'ye kadar olan, yani yüzde 50'lik ÖTV dilimine giren otomobil sayısı 11'e geriledi. Yüzde 80'lik dilimde de durum pek iyi sayılmaz.

Türk Lirası'nda özellikle eylül ayının başından beri yaşanan değer kaybı, doların ve diğer kurların Türk Lirası karşısında yüzde 70'e yakın kazanç elde etmesine sebep oldu. Özellikle ülkemizdeki ithalatın çok büyük bir bölümünün gerçekleştirildiği dolar kurundaki artışla beraber birçok ham madde ve ithal ürünün fiyatı artış kaydetti, bu da ürünlerin satış fiyatlarını en az yüzde 50 civarında yükseltti. Bu ürünlerden biri de otomobiller oldu.

Yüzde 50'lik ÖTV diliminde sadece 11 model kaldı

Gelen zamlarla ve döviz kriziyle beraber Türkiye'de 200 bin TL'nin altında sıfır otomobil kalmamıştı. Ancak bunun yanında ÖTV dilimlerinde de hareketlilikler yaşandı. Bu ay başından itibaren yüzde ÖTV'nin yüzde 50'lik dilimine giren, yani vergisiz fiyatı 92 bin - 150 bin TL arasında olan araç sayısı 11'e düştü.

ÖTV'nin yüzde 50'lik diliminde kalan araç sayısı 6 markanın 11 modeline düşerken, bir üst seviye olan yüzde 80'lik dilimde, yani vergisiz fiyatı 150 - 170 bin TL arasında olan araç sayısı da 10 markadan 17 model olacak şekilde kaldı. Söz konusu iki dilimde yer alan otomobillerin genel özellikleri de pek iyi sayılmaz. 

Yüzde 50 ve yüzde 80'lik ÖTV dilimlerinde bulunan 28 model, 1.0 motor hacmine sahip, manuel vites seçenekli ve baz donanımlı modellerden meydana geliyorlar. Bu modeller, bulundukları serinin en düşük özellikli modelleri konumundalar.

ÖTV’de muhtemel bir güncelleme 2022’de gerçekleşebilir

Özellikle ÖTV'nin yüzde 50'lik dilimi artık işlevsiz hâle gelmişken hem vatandaşlar hem de üreticiler ÖTV matrahlarında güncelleme bekliyor. Sektörü temsilcileri de çip krizinden kaynaklanan arz problemlerinin devam ettiğini vurgulayarak muhtemel bir güncelleme için 2022 yılına işaret ettiler. 

En ucuz otomobil fiyatları 

Kurlarda yaşanan krizin ardından gelen zamlarla beraber otomobil almak daha da zor bir hâl aldı. Hal böyleyken vatandaşlar en ucuz otomobillerin hangileri olduğunu araştırmaya başladı. En ucuz sıfır otomobillere aşağıya eklediğimiz ilgili haberden ulaşabilirsiniz.

Etiketler