Yüksek Seçim Kurulu son tarihi açıkladı!

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni kararlarla Yüksek Seçim Kurulu (YSK), İl ve ilçe seçim kurullarının belirlenmesi için son tarihi açıkladı. Açıklanan kararlarda seçim işlemlerine yönelik yeni yöntemler yer aldı.

Yüksek Seçim Kurulu son tarihi açıkladı!

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından son yapılan açıklamayla seçimlere dair yeni düzenlemeler hayata geçmiş oldu. Seçim kanunda yapılan değişiklikler doğrultusunda Yüksek Seçim Kurulu (YSK), İl ve ilçe seçim kurullarının 6 Temmuz 2022 tarihine kadar yeniden belirleneceğini açıkladı.

Resmi Gazete'de yayımlanan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararında, il ve ilçe seçim kurullarında yer alacak hakimlerin saptanması, başkanların belirlenmesi ve yurt dışı ilçe seçim kurulunun oluşumuna ilişkin detaylar yer aldı. Yapılan açıklamayla birlikte; il ve ilçe seçim kurullarında görev alması beklenen hakimlerim en az birinci sınıfa ayrılmış olması ve bu nitelikleri kaybetmemiş olarak hakimler arasından isim çekme yöntemiyle seçileceği bildirildi.

Yurtdışı ilçe seçim kurulu, Ankara İl Seçim Kurulu'na bağlandı!

Gelen açıklamalarla birlikte büyükşehirlerde de hakimlerin nasıl seçileceği açıklanarak olası soru işaretleri ortadan kaldırıldı. Yayımlanan kararda büyükşehirlerde yer alan il seçim kurulu başkan ve üyeleri, il merkezinde ve ile ait teşkilatta görev alan hakimlerden belirleneceği belirtildi. Büyükşehir statüsü altında bulunmayan merkezlerde ise ad çekme işleminde ilk çıkan hakim başkan, sonraki iki hakim ilçe seçim kurulu asil üyesi olurken; son seçilen iki hakim ise yedek üyeler olacak.

Yurtdışı ilçe seçim kurulu başkanlığı ise son gelen düzenlemeyle Ankara İl Seçim Kurulu'na bağlı olarak çalışmalarını sürdürecek. Bu başkanlıkta görev alacak hakimler de Ankara hakimlerinden, toplam ilçe seçim kurulu sayısı kadar isim çekme yöntemiyle belirlenecek. İsim çekme yöntemleri ile ilgili Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet komisyonlarınca yönetilirken; kıdem esasına göre belirleme işlemleri ise ilgili seçim kurulları tarafından kontrol altına alınacak.