Yerli Yatırımcının Dövizi Eriyor!

Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 1 milyar 904 milyon dolar düşüş gösterdi.

Yerli Yatırımcının Dövizi Eriyor!

Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 1 milyar 904 milyon dolar düşüş gösterdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, bir önceki hafta 238 milyar 974,7 000 000 dolar olan yurt içerisinde yerleşiklerin döviz mevduatı 31 Aralık ile sona eren haftada 237 milyar 70,10 000 000 dolara geldi.

Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı hesaplarındaki paranın en büyük çıkış nedeni olarak kur korumalı TL mevduat hesabı olarak görülüyor. Çünkü sadece dolar mevduatında bekleyen yatırımcılar dolar bazlı kazanıp aynı zamanda faiz getirisi sağlayacaklardı. Şimdi ise doların aylık faiz tutarından daha yüksek bir tutara hem döviz bazlı hem Merkez Bankasının belirlediği oranda faiz getirisi garantisi sağlandı.

Kur Korumalı TL Mevduatı

Kararın açıklandığı 23 Aralık gününe kadar başta dolar olmak üzere tüm döviz fiyatları yukarı yönlü sert hareketler yapmaya başlamış ve dolar 18 lira seviyesini geçmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 23 Aralık akşamı yaptığı ekonomik açılımla birlikte dolar aynı gece 5 lira birden düşmüş devam eden günlerde 10.26 seviyesine kadar gerileyen Dolar / TL şimdilerde 13.73 seviyesine kadar yukarı çıkmıştı.

Geçtiğimiz aylarda yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı ile ilgili 2001 krizindeki seviyeyi aşmasına ramak kaldığını söylemiştik. Bu sayı 2001 krizini de geçmiş durumdaydı fakat yapılan ekonomik atılımla birlikte döviz mevduatındaki 1 milyar 904 milyon lira kadar düşüş gösterdi.

Etiketler