Yeni zamlar gelebilir! Gaz artık Ruble ile alınacak!

Doğalgaz ve elektriğe gelen son zamlardan sonra vatandaşlar oldukça etkilenmiş durumda. Bugün alınan bir karar da dikkatleri çekti.

Yeni zamlar gelebilir! Gaz artık Ruble ile alınacak!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ile Rusya Merkez Bankası yetkilileri bir araya gelerek yeni bir görüşme yapacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya’dan satın alınan gazin %25’inin Rus para birimi olan Ruble ile ödenmesi konusunda Türkiye ile anlaşmaya varıldığını söyledi. Bu açıklamanın hemen ardından yeni çalışmalar başladı.

Doğalgaz konusunda Ruble ile ödeme yöntemi iki merkez bankası tarafından gerçekleştirilecek görüşmeyle netleşecek. Merkez Bankalarının görüşmeleri sona erdikten sonra Hazine Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı görüşmeye devam edecek. Ruble ile ödeme kararı alınsa da şuanda hali hazırda devam eden doğalgaz sözleşmeleri için geçerli olup olmayacağı görüşmelerden sonra belirlenecek. Konuyla ilgili henüz net bir karar gelmese de hali hazırda devam eden sözleşmeleri de kapsaması bekleniyor. Eğer görüşmeler sonunda net karar alınırsa devam eden sözleşmelerde yer alan borçların da %25’i Ruble ile ödenecek.

Ticari alanlarda Ruble ile ödeme!

Ruble ile ödeme

Alınan karar ülkeler arası görüşmelerde olumlu sonuçlar yaratırsa eğer sadece doğalgazda değil diğer ticari alanlarda da Ruble ile ticaret yapılacağını belirtiyor. Alınan bu kararın ayrıca piyasaları da olumlu olarak etkilemesi bekleniyor.

Geçen yıl içinde Türkiye 58 Milyar 704 milyon metreküp doğalgaz ithal ederken bu doğalgazın %44,87’si yani 26 milyar 243 milyon metreküpü Rusya’dan gönderilmektedir. Türkiye ile Rusya arasında olan ticaret doğalgaz ile sınırlı olmadığından dolayı iki ülke arasında alınan kararların hemen her ticari alanda geçerli olması bekleniyor.

Doğalgaza yeni zam gelir mi?

Alınan bu kararın doğalgaza zam gelip gelmeyeceğinin araştırılmasına neden oldu. Henüz doğalgaza bir zam haberi açıklanmadı. Geçtiğimiz günlerde açıklanan zam haberinden sonra faturalar oldukça yükselmiş ve vatandaşı mağdur etmeye yetmişti. Rusya’dan Ruble ile gaz almanın fiyatları etkileyip etkilemeyeceğiyle ilgili henüz bir açıklama gelmedi. Yeni açıklama geldiği takdirde sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.