Yeni yılda asgari ücret ne kadar olacak?

Yeni asgari ücret fiyatlarının ne kadar olacağı merak ediliyor. Peki 2022 senesinde asgari ücret ne kadar olacak?

Yeni yılda asgari ücret ne kadar olacak?

Milyonlarca vatandaş 2022 senesinde asgari ücretin ne kadar olacağını merak ediyor. Son 10 senede asgari ücret artışlarına bakıldığında değişmeyen bir zam formülü uygulanıyor. Dolayısıyla 2022 senesinin asgari ücretinin belirlenirken 2021 yıl sonu enflasyonu etkili olacak. Ayrıca pandeminin getirdiği zorluklarda dikkate alınacak.

İŞTE OLASI ZAM TAHMİNİ
Hem Orta Vadeli Program hem de Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'ne baktığımız zaman yıl sonunda enflasyonun yüzde 16,40 dolayında olacağı öngörülüyor. Bu rakamdan yola çıkıldığında ise asgari ücret artışının da 5-6 puan üstünde olabilir. Bu da asgari ücret artışının yüzde 22 dolayında olacağını gösteriyor.

KAÇ LİRA OLACAK?
Bu formülden yola çıkarak 2022 senesinde uygulaması yapılacak asgari ücreti hesaplayabiliriz. Yani enflasyonun 5-6 puan üstünde bir artış yapıldığında asgari ücret yüzde 22 dolayında zam görecektir. Bu durumda 2022 senesinde brüt asgari ücret 4.364,50 TL'ye net asgari ücret ise 3.447,50 tl'ye çıkabilecektir. Tabi burda küçük artış ve inişleri de hesaba katılabilir. Bu durumda net asgari ücretin 3.300 TL ile 3.750 TL arasında bir rakama denk gelebileceğini hesaplayabiliriz. Yine Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan daha ayrı bir karar da çıkabilir.

Asgari Ücret Neye Göre Belirleniyor?

Asgari Ücret 15 kişilik bir komisyon tarafından belirleniyor. Burada rakamı işçi ve işveren temsilcileri belirlerken kamu hakem rolünde bulunuyor. Yani pazarlığı işçi ile işveren yapıyor. 5 işçi temsilcisi 5 işveren temsilcisi ve 5 kişiden oluşan kamu temsilcisi ile beraber komisyon 15 kişiden oluşuyor. Komisyon üniversiteler TÜİK bakanlıklar gibi kurum ve kuruluşlardan çeşitli verileri alarak değerlendiriyor.

2022 Asgari Ücret Ne Kadar Olacak, Zam Pazarlıkları Ne Zaman Başlayacak?

2022 Asgari ücret konusunda geride bıraktığımız günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin görüşmelerin yakın zamanda başlayacağını bildirmişti. Vedat Bilgin açıklamasında "Asgari ücret bir sosyal adalet mekanizması olarak işleyecek. Önümüzdeki dönemde asgari ücret görüşmelerine başlayacağız. Asgari ücret yalnızca düşük gelirli grupların değil çalışma hayatında yer alan herkesin gelirine bir müdahale etme imkanıdır. Aynı zamanda asgari ücret bizim işsizlik sigortasından tutun bütün harcamalara kadar düzenleyici bir eşittir" açıklamasını yapmıştı. 2022 Asgari ücret zam pazarlıklarının Aralık ayı içerisinde başlaması bekleniyor. İşçi ve işveren sendikaları arasında gerçekleştirilecek toplantıların ardından 2022 senesinde uygulaması yapılacak olan Asgari ücret tutarının ne kadar olacağına Aralık ayının son günleri içerisinde netleşecek.

Etiketler