Yeni haftada piyasaların odaklanacağı veriler

Yeni haftada yurt içinde ödemeler dengesi, sanayi üretimi, bütçe verileri takip edilecek.

Yeni haftada piyasaların odaklanacağı veriler

13 Eylül ile başlayacak olan yeni haftada yurt içi piyasaların odağında ödemeler dengesi, sanayi üretimi ve bütçe verileri olacak. 

Yurt dışında ise ABD ve İngiltere'den gelecek olan enflasyon rakamları, Çin'den gelecek sanayi üretimi ve perakende satışlar öne çıkacak.

13 Eylül Pazartesi

10.00 - Haftaya Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından gelecek önemli verilerle başlanacak. TCMB, temmuz ayına yönelik ödeme dengesi istatistiklerini yayınlarken, TÜİK sanayi üretimi, perakende satışlar ve ciro endekslerini açıklayacak.

Haziran ayında 1,13 milyar dolar açık veren cari dengenin temmuz ayında da açık vermesi bekleniyor. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yatırımcılarla yaptığı toplantıda aşılama, iktisadi faaliyet ve istihdamın cari dengeyi olumlu etkilediğini, bu yılın geri kalanı için cari fazla verilmesinin beklendiğini söylemişti.

Sanayi üretimi temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 2,3 artarken, yıllık baz etkisiyle yüzde 23,9 oranında pozitif seyretmişti.

02. 50 - Asya piyasaları güne Japonya'dan gelecek üretici fiyatları ve BSI Endeksi verileriyle başlayacak.

21.00 - Avrupa ve ABD tarafında beklenen önemli bir veri bulunmuyor. ABD'den gelecek bütçe dengesi öne çıkan tek veri olacak.

OPEC'in aylık "Petrol Piyasası Raporu" enerji piyasası tarafından yakından izlenecek.

14 Eylül Salı

10.00 - TÜİK, konut satış verileri ile Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksini yayınlayacak. Konut satışları temmuz ayında yıllık yüzde 53,0 düşüşle 107 bin 785 seviyesinde gerçekleşmişti.

İngiltere'den gelecek iş gücü rakamları Avrupa piyasalarının takip edeceği en önemli veri olacak. İngiltere'de işsizlik oranı yüzde 4,7 seviyesinde bulunuyor.

İngiltere 5 yıllık, Almanya 2 yıllık tahvil ihaleleri düzenleyecek.

Günün en önemli verisi ABD'den gelecek enflasyon rakamları olacak. ABD'de tüketici fiyatları temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5 artarken, yıllık bazda yüzde 5,4 düzeyinde gerçekleşti.

ABD'de NFIB Küçük İşletmeler İyimserlik Endeksi ve API petrol stokları günün diğer izlenecek verileri olacak.

Avustralya Merkez Bankası (RBA) Başkanı Philip Lowe, Avrupa Merkez Bankası (ECB) temsilcisi Elizabeth McCaul günün konuşma yapacak yetkilileri olacak.

11.00 - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) aylık raporu da gündemde yer alıyor.

15 Eylül Çarşamba

Gün boyunca özellikle yurt dışından yoğun bir veri akışı yaşanacak.

10.00 - Yurt içinde TÜİK ücretli çalışan istatistiklerini duyuracak.

11.00 - Günün en önemli verisi Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıklayacağı bütçe rakamları olacak. Merkezi Yönetim bütçesi temmuz ayında 45,8 milyar TL, faiz dışı dengesi 22,17 milyar TL açık vermişti.

05.00 - Yurt dışında yoğun veri akışı Çin'den gelecek verilerle başlayacak. Sanayi üretimi, perakende satışlar, konut satışları, işsizlik oranı ve konut fiyatları piyasalar tarafından yakından izlenecek.

Japonya'da çekirdek makine siparişleri, Hizmet Aktivite Endeksi verileri bulunuyor.

09.00 - Avrupa piyasaları güne İngiltere'den gelecek verilerle başlayacak. İngiltere'de tüketici, üretici ve perakende fiyatlar aynı saatte açıklanacak.

12.00 - Euro Bölgesinden sanayi üretimi ve İşgücü Maliyet Endeksi verileri gelecek. Sanayi üretimi haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,3 düşerken, geçtiğimiz yıl aynı aya göre yüzde 9,7 yükselmişti.

15.30 - ABD verileri arasında New York Fed İmalat Endeksi ve Sanayi üretimi öne çıkıyor. New York Fed İmalat Endeksi ağustos ayında 18,3 puan seviyesinde gelmişti. Sanayi üretimi ise temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,9, geçen yıl aynı aya göre yüzde 6,6 yükselmişti.

ABD'de açıklanacak diğer veriler MBA mortgage verileri, ithal fiyatlar, DoE petrol stokları olacak.

15.30 - Kanada'nın tüketici fiyatları da takvimde bulunuyor.

Gün içinde İngiltere'nin 10 yıllık, Kanada'nın 2 yıllık tahvil ihaleleri bulunuyor.

10.00 - Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından, Avrupa Parlamentosu'na yıllık değerlendirme sunumunu gerçekleştirecek.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, ECB Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel ve ECB Baş Ekonomisti Philip Lane konuşma yapacak yetkililer arasında yer alıyor.

16 Eylül Perşembe

10.00 - Merkez Bankası, özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu rakamlarını duyuracak.

14.30 - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. Merkez Bankası haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak takip edilecek.

14.30 - TCMB, temmuz ayına yönelik Konut Fiyat Endeksi verilerini yayınlayacak.

04.30 - Erken saatlerde Japonya'dan ticaret verileri, Avustralya'dan iş gücü rakamları gelecek. Japonya'nın 1 ve 20 yıllık iki tahvil ihalesi de bulunuyor.

12.00 - Avrupa piyasalarında öne çıkan tek veri Euro Bölgesi ticaret rakamları olacak.

ABD'de perakende satışlar öncelikle takip edilecek veri olacak. Temmuz ayında perakende satışlarda aylık yüzde 1,1 düşüş yaşanmıştı.

ABD'nin diğer verileri işsizlik başvuruları, Philadelphia Fed İş Koşulları Endeksi, işletme stokları, doğal gaz stokları ve sermaye hareketleri olacak.

15.00 - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Paris'te katılacağı etkinlikte açıklama yapacak.

17 Eylül Cuma

10.00 - TCMB'nin açıklayacağı "Piyasa Katılımcıları Anketi", yurt içinde takip edilecek en önemli ekonomik gündem olacak. Bir önceki ankette yıl sonu tüketici fiyat beklentisi yüzde 16,30, 12 ay sonrası tüketici fiyat beklentisi yüzde 12,48 çıkmıştı.

10.00 - TCMB, kısa vadeli dış borç istatistikleri, TOBB kurulan ve kapanan şirket verilerini yayınlayacak.

09.00 - Avrupa piyasaları İngiltere'den gelecek perakende satış verileriyle günü açacak.

Euro Bölgesinden gelecek cari işlemler dengesi, final tüketici fiyatları günün Avrupa'da öne çıkan diğer verileri olarak yer alıyor.

ABD'de Michigan Tüketici Güven Endeksi ve Baker Hughes sondaj kule sayıları dışında beklenen veri bulunmuyor.

Etiketler