Yeni haftada piyasaların odağında hangi veriler olacak?

Yeni haftada piyasalar PMI verileri ve TCMB PPK tutanaklarına odaklanacak.

Yeni haftada piyasaların odağında hangi veriler olacak?

Yeni haftada yurt içinde Ekonomik Güven Endeksi ve dış ticaret rakamları öne çıkıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özeti de gündem de yer alıyor.

Yurt dışında ise Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin yanında ABD ve İngiltere büyüme rakamları, Euro Bölgesi ve Almanya enflasyon verileri izlenecek.

Öte yandan hafta boyunca merkez bankası yetkililerinin konuşmaları da piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

27 Eylül Pazartesi

10.00 - Haftanın ilk günü yurt içinde öne çıkan bir veri bulunmuyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan katı yakıtlar verileri, takvimdeki tek veri olarak yer alıyor.

Yurt dışında günün erken saatlerinde Japonya'dan Hizmet Üretici Fiyatları ve Öncü Göstergeler Endeksi verileri açıklanacak.

11.00 - Avrupa Merkez Bankası (ECB), Euro Bölgesi için ağustos ayına yönelik parasal gelişmeleri açıklayacak.

15.30 - ABD'de dayanıklı mal siparişleri verileri yakından takip edilecek.

17.30 - ABD'de ayrıca Dallas Fed Teksas İmalat Aktivite Endeksi ile 2 ve 5 yıllık ihaleleri de piyasalar tarafından izleniyor olacak.

21.00 - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey konuşma yapacak. Lagarde, Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi önünde konuşacak. Bailey'in konuşması ise Profesyonel Ekonomistler Topluluğu etkinliğinde gerçekleşecek.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans ve New York Fed Başkanı John Williams günün konuşma yapacak diğer yetkililer arasında yer alıyor.

28 Eylül Salı

10.00 - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), uluslararası rezervler ve döviz likiditesi verilerini yayınlayacak.

04.30 - Asya piyasalarında Çin'in sanayi şirketlerinin kar rakamları günün ilk beklenen verisi olarak takvimde yer alıyor. Temmuz ayında yıllık yüzde 16,4 artan karlar için ağustos ayı verileri takip edilecek.

06.30 - Japonya 40 yıllık tahvil ihalesine çıkıyor.

02.50 - Japonya Merkez Bankası (BoJ), 15-16 Temmuz tarihli Para Politikası Kurulu toplantısının tutanaklarını yayınlayacak.

Avrupa piyasalarında Almanya'dan gelecek GFK Tüketici Güven Endeksi ile Fransa'dan gelecek Tüketici Güven Endeksi takip edilecek.

ABD'de öncü mal ticaret dengesi, FHFA Konut Fiyat Endeksi, Conferance Board Tüketici Güven Endeksi, Richmond Fed İmalat Endeksi, Dallas Fed Teksas Hizmet Sektörü Aktivite Endeksi, API petrol stokları verileri izlenecek. Ayrıca 7 yıllık tahvil ihalesi de gündemde bulunuyor.

15.00 - ECB Başkanı Lagarde, bir gün önce parlamentoda yaptığı konuşma sonrasında bu kez ECB Merkez Bankacılığı Forumu'nda konuşacak.

İngiltere Merkez Bankası (BOE) üyesi Catherine Mann, Chicago Fed Başkanı Charles Evans, St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, günün konuşma yapacak merkez bankası yetkilileri olacak.

Fed Başkanı Powell ve ABD Hazine Bakanı Yellen, "Hazine ve Federal Reserve Gözetim Yasası: Pandemiden Adil Bir Toparlanmanın Desteklenmesi" konulu Senato Bankacılık Komitesi oturumunda sunum yapacaklar.

21.30 - Öte yandan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Ulusal İşletme Ekonomisi Derneği "Şoklar, Değişimler ve Gelişen Ekonomik Manzara" 2021 Yıllık Toplantısı'nda konuşacak.

29 Eylül Çarşamba

Yurt içinde günün en önemli verisi TÜİK tarafından açıklanacak olan Ekonomik Güven Endeksi olacak. Endeks ağustos ayında yüzde 0,7 artışla 100,8 puana ulaşmıştı.

TÜİK ayrıca ağustos ayına yönelik Hizmet Üretici Fiyat Endeksini de duyuracak. Hizmet fiyatları bir önceki ay aylık yüzde 7,82, yıllık yüzde 37,99 artış kaydetmişti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından gelecek olan bankacılık sektörü Ağustos ayı raporu, piyasalar tarafından sektörel bazda takip edilecek veriler olacak. Bankacılık sektörü geçen yılın ilk 8 ayında 49,95 milyar TL, yılın ilk 7 ayında ise 40,19 milyar TL kar açıklamıştı.

Yurt dışı piyasalar güne Güney Kore'den gelecek üretici fiyatları ve Yeni Zelanda'dan gelecek ticaret rakamlarıyla başlayacak.

10.05 - Tayland Merkez Bankası (BOT) faiz kararı da Asya piyasaları için beklenen gündem maddesi olacak.

Avrupa'da İspanya'nın enflasyon rakamları, İtalya'nın üretici fiyatları ile Euro Bölgesi Ekonomik Görünüm ve Tüketici Güven Endeksleri izlenecek.

12.30 - Almanya'nın 10 yıllık tahvil ihalesi de takvimde yer alıyor.

ABD'de öne çıkan bir veri bulunmazken, MBA mortgage verileri, bekleyen konut satışları ve her hafta olduğu gibi DoE Petrol stokları izlenecek.

18.45 - Piyasaların yakından takip edeceği bir başka önemli gündem de dört büyük merkez bankası başkanının da konuşacağı ECB Merkez Bankacılığı Forumu olacak. Fed Başkanı Jerome Powell, ECB Başkanı Christine Lagarde, BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda ve BoE Başkanı Andrew Bailey, Forumda konuşma yapacaklar.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard ve Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, günün konuşma yapacak Fed bölgesel başkanları olarak takvimde yer alıyor.

30 Eylül Perşembe

Ayın son gününde piyasaları yoğun bir veri gündemi bekliyor.

10.00 - Yurt içinde TÜİK tarafından dış ticaret istatistikleri açıklanacak TÜİK ayrıca yılın ilk yarısına yönelik elektrik ve doğal gaz fiyat verilerini yayınlayacak.

12.00 - Hazine ve Maliye Bakanlığı gün ortasında dış borç, kamu net borç ve AB tanımlı genel yönetim borç stoku verilerini duyuracak.

14.00 - TCMB, 23 Eylül tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetini yayınlayacak.

14.30 - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri açıklayacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak takip edilecek.

Asya piyasaları Güney Kore İş Dünyası Güven Endeksi, sanayi üretimi, perakende satışlar, Japonya perakende satışlar, sanayi üretimi, Çin NBS PMI verileri, Japonya konut başlangıçları verilerini bekleyecek.

09.00 - Avrupa piyasaları İngiltere ve Almanya'dan gelecek verilerle güne başlayacak. İngiltere'den final GSYH, işletme yatırımları ve cari işlemler dengesi gelirken, Almanya'dan istihdam ve ithal fiyat verileri aynı saatte ekranlara düşecek.

09.45 - Fransa'nın tüketici, üretici fiyatları ile tüketici harcamaları aynı saatte yayınlanacak.

Almanya'da işsizlik verilerinin yanı sıra enflasyon verisi de takvimde bulunuyor. Her zaman olduğu gibi öncelikle eyaletlerden enflasyon rakamları gelecek, sonrasında tüm ülke için tüketici fiyatları verileri açıklanacak.

12.00 - Euro Bölgesi işsizlik oranı da gündemde yer alıyor.

15.30 - ABD'de günün en önemli verisi final GSYH rakamları olacak. Yılın kinci çeyrek dönemi için ikinci tahminde GSYH büyümesi yüzde 6,6 olarak açıklanmıştı.

ABD'de günün diğer verileri işsizlik başvuruları, Chicago PMI, doğal gaz stokları ve tarım fiyatları olacak.

Günün faiz kararları Çekya, Meksika ve Kolombiya'dan gelecek.

Merkez bankası yetkililerin konuşmaları da piyasaların yakından izleyeceği gündem maddeleri olarak takvimde yer alıyor. Erken saatlerde New York Fed Başkanı John Williams ve BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda'nın konuşmaları bulunuyor. Akşam saatlerinde New York Fed Başkanı John Williams, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Philadelphia Başkan Fed Başkanı Patrick Harker, Chicago Fed Başkanı Charles Evans ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard açıklamalarda bulunacaklar.

1 Ekim Cuma

Ayın ilk, haftanın son günü İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri piyasaların odağında olacak. Gün boyu Asya'dan başlayarak 38 ülke ve bölge için PMI verileri piyasalar tarafından yakından izlenecek.

10.00 - Açıklanacak PMI verilerinden biri de Türkiye için olacak. Türkiye için İso İmalat Sektörü PMI bir önceki ay 54,1 düzeyine yükselmişti.

Yurt içinde her ayın ilk günü açıklanan ve enflasyon verilerine ışık tutan İstanbul Ticaret Odası (İTO) perakende ve toptan fiyatlar verileri takip edilecek.

14.30 - TCMB, Temmuz - Eylül 2021 dönemi 'Banka Kredileri Eğilim Anketi'ni açıklayacak.

02.50 - Japonya'da her çeyrek dönem açıklanan ve üretim piyasalarını en iyi yansıtan endeksler olan Tankan raporu yayınlanacak.

Japonya işsizlik oranı ve Güney Kore ticaret rakamları Asya'nın diğer önemli gündem maddeleri olacak.

02.050 - Japonya Merkez Bankası (BoJ), 'Fikir Özeti' raporunu açıklayacak.

Çin piyasaları ulusal tatil sebebiyle kapalı olacak.

Avrupa piyasaları Almanya'dan gelecek perakende satışlar verileriyle güne başlayacak. Euro Bölgesi öncü tüketici fiyatları da piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

15.30 - Öğleden sonra analistler ABD'den gelecek önemli verileri izleyecekler. İlk veri kişisel tüketim ve gelirler rakamları olacak. ABD'de temmuz ayında kişisel gelirler yüzde 1,1, harcamalar ise yüzde 0,3 artış kaydetmişti.

İmalat sektörü PMI verisinden sonra final Michigan Tüketici Güven Endeksi, inşaat harcamaları ve ISM İmalat Sektörü PMI verileri aynı saatte yayınlanacak. Öncü verilerle Michigan Tüketici Güven Endeksi 71,0 olarak açıklanmıştı.

Günün konuşması beklenen yetkilileri Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker ve ECB yönetim kurulu üyesi Isabel Schnabel olacak.

Etiketler