Yeni evlenecek olanlara müjde!

Evlenecek olanları yakından ilgilendiren beyaz eşya fiyatları temmuz ayında yıllık olarak yüzde 2 seviyesinde gerileme gösterdi. TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer ise, kredi kartları taksit sayısı artırılmalı ve ÖTV'nin kaldırılmasını önerdi.

Yeni evlenecek olanlara müjde!

Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyon ve sürekli artış gösteren maliyetler karşısında etkilenen bir diğer sektör ise beyaz eşya oldu. Evlenme döneminde olan kişileri yakından ilgilendiren beyaz eşya fiyatları almak isteyenleri üzüyor ve temmuz ayında beyaz eşya iç satışları altı ana ürün grubunda yüzde 2 seviyesinde geriledi. Bununla beraber ihracatta ise yüzde 7 seviyesinde düştü.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) tarafından yapılan açıklamaya göre, yurt içinde beyaz eşya satışları temmuz ayında buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, derin dondurucu ve kurutucudan oluşan altı ana ürün grubunda yüzde 2 seviyesinde düşüş gözlemlendi ve 615,625 adede geriledi. Aynı dönemde ihracatta ise yüzde 7 seviyesinde düşüş gerçekleşti ve 1.6 milyon adet olarak kaydedildi.

beyaz eşya

'Beyaz eşyada ÖTV kaldırılmalı'

TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, beyaz eşya sektöründe bu yılın başından temmuz ayına kadar iç ve dış satışların yüzde 2 daralmasına dikkat çekerek, "Mevcut konjonktürden sektör olarak yara almadan çıkmak üzere çaba sarf ediyoruz. Uluslararası pazarlardaki rekabet gücümüz ve yılın geri kalanında üretim ve ihracat yapımızın devamı açısından bazı önlemler alınmasının kritik olduğuna inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Dinçer, "İç satışlardaki düşüşün üretimi etkileyebileceği dikkate alındığında, kredi kartı taksit sayılarının artırılması ve ÖTV’nin kaldırılması faydalı olacaktır. Lokomotif konumdaki sektörümüz için maliyet yükü oluşturan korumacı önlemlerin de tekrar değerlendirilmesi önem arz etmektedir." sözlerine yer verdi.

Küresel piyasalarda yaşanan gelişmelerin ihracat üzerinde olumsuz etki yaratmasından bahseden Dinçer, Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gerginliğin tedarik sorunları, enerji ve hammadde fiyatlarındaki artışın ilk önce Avrupa olmak üzere ihracat sektörünü olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

Bununla beraber TÜRKBBESD'in açıkladığı verilere göre, Ocak-Temmuz döneminde iç satışlar yüzde 7 düşüşle 4.87 milyon adet, ihracat ise yatay seyirle 14.49 milyon adet olarak kaydedildi.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler