Yeni ekonomi modeli KDV düzenlemesinde devrim gibi değişiklik!

Yeni ekonomi modelinde devrim gibi değişiklik! KDV için çalışmaların yapılmaya başlanıldığı bildirildi.  Son dakika haberine göre KDV’de büyük bir düzenleme geliyor. Hayata geçirilen yeni ekonomi modeli ile birlikte tüm vatandaşı ilgilendiren büyük adımlar atılacağı görülüyor. İşte detaylar....

Yeni ekonomi modeli KDV düzenlemesinde devrim gibi değişiklik!

Yeni ekonomi modelinde devrim gibi değişiklik! KDV için çalışmaların yapılmaya başlanıldığı bildirildi.  Son dakika haberine göre KDV’de büyük bir düzenleme geliyor. Hayata geçirilen yeni ekonomi modeli ile birlikte tüm vatandaşı ilgilendiren büyük adımlar atılacağı görülüyor. İşte haberin detayları…

Cumhurbaşkanı Erdoğan başlattığı yeni ekonomi politikaları kapsamında, birçok ekonomi modelinde değişikliğe gidilmişti. Bunların yanında KDV'yle ilgili düzenleme de ön plana çıkmıştı. Bu düzenleme ile birlikte etiket fiyatlarının düşeceği görülüyor.

Yeni ekonomi modeli kapsamında gelecek olan KDV indirimi marketlerdeki etiketlere yansıyacak mı? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni ekonomi politikasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtmişti. Bu çalışmalarda önemli bir gelişme yaşandı.

Yeni Ekonomi Modeli KDV Düzenlemesi Nedir?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yeni ekonomi modelindeki KDV düzenlemesi ile ilgili olarak açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada;

"Gerçekten çok ses getirecek, KDV'nin sadeleştirilmesi piyasadaki başta üreticileri tüketicilerin başta olmak üzere herkesin ittifak edebileceği yalın bir sistem getireceğiz. Katma değer vergisinin (KDV) sadeleştirilmesi hayalini gerçekleştiriyoruz. Mali müşavirlerimiz yoruluyordu. Özellikle de KDV iadelerini hızlandırıyoruz" ifadelerine yer verilmişti.

Yeni ekonomi modelinin detayları ortaya çıkmaya başladı.

Sade Bir KDV Sistemi Geliyor

Ülkemizde hali hazırda yüzde 1, 8 ve 18 olmak üzere 3 farklı KDV oranı uygulanmaktaydı. Yapılan yeni ekonomi modeli ile birlikte bu sistemin baştan sona sadeleşmesi bekleniyor. Sadeleştirilen bu KDV oranları ile birlikte kafa karışıklıkları giderilerek daha düzenli bir KDV yapılanması kurulacağı yönünde öngörüler var.

KDV Yüzde 18’den Düşecek Mi?

KDV’nin yüzde 18’den düşmesini sağlayacak yeni gelişmelerin yaşanacağı bazı alternatifler konuşuluyor. Bu alternatiflerden birinin tercih edilmesi ya da birkaç KDV oranının yer aldığı yeni bir düzenleme yapılması planlanıyor. Bu kapsamda öncelikle KDV’nin yüzde 18’in altına düşürülmeye çalışıldığı kulislerden gelen söylentilerde yer alıyor.

KDV İçin Tek Rakam Düşüncesi

Bilindiği üzere farklı KDV oranlarının uygulanması farklıca sorunları da beraberinde getiriyor. Yeni ekonomi modeli ile birlikte KDV oranı uygulanmasında bir bütünlük sağlanmasının hedeflendiği söylentiler arasında. Bu kapsamda toptan mal ve hizmet tesliminde tek oran KDV olurken yine perakende alış ve satışlarda da tek oran uygulanması düşünülüyor.

Gıda, Sağlık ve Eğitim de KDV Düzenlemesi

KDV üzerinde yapılacak olan düzenlemenin öncelikle temel ihtiyaçlara yönelik olduğunu söyleyebiliriz. Zorlu ekonomi koşullarının aşılması ve hayatın kolaylaştırılması açısından gıda, eğitim ve sağlık gibi alanlarda düşük ve tek KDV oranı uygulanması planlanıyor. Eğer bu sağlanırsa vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılamada oldukça kolaylık sağlayacağı ve etiket fiyatlarını düşüreceği beklentisi yüksek.

Sıfır KDV Düzenlemesi Olacak Mı?

Sıfır KDV oranı ile ilgili olarak bir kısmın temel ihtiyaç gıdalarında KDV’nin kaldırılması ya da yüzde 1’lik bir rakama çekilmesi yönünde taleplerinin olduğunu görmekteyiz. Sıfır KDV’nin maliyetlerine ilişkin olarak da kulisler tarafından bir hesaplamanın yapıldığı söylentiler arasında. Her ürünü kapsamasa da temel ihtiyaç gıdaları üzerinde KDV’nin tamamen kaldırılması bekleniyor.