Yaşlılara devlet desteği: Ulaşım ve sağlık ücretsiz olacak, nakit para yardımı yapılacak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nüfusa dair bilgileri paylaştı. TÜİK verilerine göre ülkede bulunan yaklaşık 84 milyon 680 bin kişinin, yaklaşık 8 milyon 245 bin kişisi 65 yaş üstü olarak tespit edildi. Devlet, bu yaş grubundaki yaşlılara destek sağlayacak.

Yaşlılara devlet desteği: Ulaşım ve sağlık ücretsiz olacak, nakit para yardımı yapılacak

Türkiye, her ne kadar genç bir nüfusa sahip olsa da günden günde yaşlı nüfus artış göstermekte. Türkiye nüfusunun neredeyse 8’de biri 65 yaş üstü grupta yer alıyor. Devlet ise, 65 yaş üstü bu gruba hem sağlık hem ulaşım gibi konularda hem de nakitte destek sağlıyor. Bu nakit yardımlarının başında ise 65 yaş aylığı yer alıyor. Mevzuatta ise 2022 aylığı olarak yer alan bu nakdi yardımdan yaklaşık olarak 850 bin kişi faydalanıyor.
 
Devletin 65 yaş üstü vatandaşlara vermiş olduğu aylığın değeri ise bin 84 TL idi. 1 Temmuz’da yapılan memur zammından sonra, bu aylığın değeri de bin 536 TL’ye yükseldi. Bu nakit desteğinden faydalanmak isteyenler ise başvurularını Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinden yapıyor.

Kimler 65 yaş üstü aylığından faydalanabilir?

Pek çok 65 yaş üstü vatandaş, bu nakdi yarımdan yararlanabilmek için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvuruda bulunuyor. Ancak bu nakit desteğinden yararlanabilmek için belli başlı şartlar aranıyor. Bu şartların başında ise 65 yaşını doldurma zorunluluğu geliyor. Vatandaş, 65 yaşını tamamlamışsa bu nakit desteği için başvuruda bulunabilir ancak yardım alabilmesi için başka bir şartı daha taşıması gerekiyor. 65 yaşını doldurmuş olan kişinin herhangi bir sosyal güvencesi olmaması şartı aranıyor. Yani kişinin herhangi bir şekilde maaş ya da nafaka gibi bir gelirinin olmaması lazım.
 
65 yaş üstü aylığını alabilmenin bir diğer şartı ise tüm haneyi ilgilendiriyor. Hanede yer alanların, kişi başı gelir düzeyinin, asgari ücretin üçte birinin de altında olması gerekiyor. Yani hanede yaşayanlara kişi başı bin 833 TL’den daha az gelir düşmesi şartı aranıyor. Gelir hesabı yapılırken 65 yaş üstü olan kişi ve eşi dikkate alınmakta. 

Yaşlılara devlet desteği: Ulaşım ve sağlık ücretsiz olacak, nakit para yardımı yapılacak

Vakıflardan Destek

65 yaş üstü kişilere destek olma konusunda Vakıflar Genel Müdürlüğü de aktif bir şekilde rol alıyor. Müdürlük, nakdi destek sunarken, gıda yardımı ve barınma yardımı da yapmakta. Herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan 65 yaş üstü kişilere nakdi yapan Vakıflar Genel Müdürlüğü, bu kişilere 2 bin 88 TL’lik maaş bağlıyor. Diğer yandan bu şekilde muhtaç aylığı alanlar, sağlık hizmetlerinden de ücretsiz bir şekilde faydalanabiliyorlar. Bu yardımdan faydalanmak için başvuru yapmak gerekiyor. Başvuruda bulunmak isteyen kişiler, gerekli başvuru belgesini doldurarak, kendi illerinde bulunan Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne elden ya da posta ile teslim edebilirler.

Akraba Teşviki

 65 yaş üstü kişilerde uygulanan bir diğer yardım yolu ise akraba teşviki diyebilir. Bakıma ihtiyacı olan 65 yaş üstü kişilere yardımcı olması için, kişinin akrabalarına belli bir miktar nakdi yardım yapılmakta. Ancak burada önemli bir husus da kişinin 65 yaş üstü olmasına ek olarak en az yüzde 50 engeli bulunması. Kişi, eğer en az yüzde 50 engeli bulunan 65 yaş üstü bir yakınına bakıyorsa, bu kişiye aylık 3 bin 336 TL ödeniyor. Bunun yardımdan faydalanmak için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne başvuru yapmak gerekiyor. Yardımdan faydalanabilmek için, hanede bulunanların kişi başına düşen geliri 3 bin 666 TL’yi aşmaması gerekiyor.

Yaşlılar için diğer yardımlar

Devlet ve vakıflar aracılığıyla nakdi yardımların dışında sağlık, ulaşım ve barınma gibi konularda da 65 yaş üstünün faydalanabileceği olanaklar bulunuyor. 65 yaş üstü kişiler, resmi ya da özel halk otobüslerini ücretsiz olarak kullanabiliyor. Diğer yandan deniz ulaşım araçları da ücretsiz ulaşım seçenekleri arasında yer alıyor. Diğer yandan tren biletlerinde 65 yaş üstü kişiler için yüzde 50, 60 yaş üstü kişiler içinse yüzde 20 indirim uygulanıyor.
 
65 yaş üstü kişiler ve engelliler için bir diğer destek de sağlık konusunda sağlanıyor. Bakıma ihtiyacı olan kişiler, evde sağlık hizmetinden ücretsiz olarak faydalanabiliyor. Bunun için 444 3 833 numaralı telefondan hizmet talep ediliyor.
 
Yine devlet, hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve geliri olmayan, kimsesiz olan ya da çocukları tarafından bakılmayan yaşlılara ücretsiz huzurevi ya da bakım evi gibi hizmetler de sağlıyor. Bunun başvurusu da Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığı üzerinden yapılıyor. Bunun için il ve ilçelerde bulunan müdürlüklere müracaat edilmesi gerekiyor.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın  yaşlılar için sunduğu hizmetlerden bir diğer ise YADES yani Yaşlı Destek Programı. Bu projede Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, yerel yönetimler ile birlikte çalışıyor. Programın amacı ise 65 yaş üstü olan kişilerin korunmasını ve desteklenmesini sağlamak. Diğer yandan program, yaşlıların evde bakımları ve psikolojik destek almaları ile de ilgileniyor.
  

Etiketler