Yabancı borsalardan nasıl hisse alınır?

Yatırım yapmak için öncelikle yatırım hesabı açmanız gerekir. Aracı kurumlardan açacağınız yatırım heasbıyla birlikte yabancı borsalardan işlem yapabilirsiniz...

Yabancı borsalardan nasıl hisse alınır?

Uluslararası Yatırım

Yabancı borsalarda işleme izin veren aracı kurumlardan herhangi birinde hesabımınızı açtıktan sonra işlem yapmaya başlayabilirsiniz. Eğer yurt dışı hizmetleri varsa, çerçeve sözleşmeleri imzalayarak Yurt dışı Yatırım Hesabınızı açabilirsiniz.

Hesap açma işlemini kimi kurumlarda online olarak yapabileceğiniz gibi şubelere gidip ıslak imza ile de hesaplarınızı açabilirsiniz.  Hesabınızı açtıktan sonra dünyanın önde gelen borsalarına erişebileceksiniz ve yatırımlarınızı gerçekleştirebileceksiniz.

Hesap Açım Ücreti

Yurt dışı yatırımlarınız için  kurumlar genellikle hesap açma ücreti almamaktadır fakat bazı kurumlar yatırım yapabilmeniz için hesabınızda bir miktar bulunmasını isterler. Bu miktar kurumdan kuruma değişmektedir fakat hesabınız yurt dışı işlemi olduğu için döviz bazında olacaktır.

Yurt dışında hisse senedi alıp satabilmek için bilmeniz gereken önemli konular vardır. Bunlardan en önemlisi ise komisyon oranı ve saklama ücretidir

Komisyon Oranı ve Saklama Ücreti

Bu konuda ilk olarak bilmeniz gereken komisyon oranı ve saklama ücreti döviz olarak alınmaktadır. Tabii ki almak istediğiniz hisse senetlerini de döviz ile alacaksınız.

Yapacağınız işlemler farklı ülkelerin hisseleri olacağı için komisyon oranı ve saklama ücreti, yurt içi yatırım oranlarınızdan ve saklama ücretinizden daha yüksek olacaktır. Ek olarak bu oranı ve ücreti mutlaka aracı kurumunuza sormanız gerekmektedir. Size söyleyecekleri sayıya göre işlemlerinizi daha rahat planlayabilirsiniz. Hisse senedi yatırımı yaparken ödeyeceğiniz saklama ücreti ve komisyon sizin gerçek kazancınızı çok fazla belirleyecektir.

Demo Hesaplar İle Kendinizi Sınayın

Birçok aracı kurumun ve bankanın yabancı borsalarda işlem yapmanızı sağlamak için sağladığı servislerden biri de demo hesap. Demo hesabınıza yüklenen hayali para ile emir girme, limit emir, piyasa emri gibi birçok seçeneği gözden geçirip hayali alış ve satışlar yaparak kendinizi geliştirmenizi sağlar.

Sonuç

Yurt dışı borsalardan hisse senedi satın almaya başlamanıza yardımcı olacak her şey bu kadar. İyi performansa sahip hisselere yatırım yapmak, size yıllar boyunca büyük geri dönüşler sağlayabilir. Bunun için size düşen yatırım yaptığınız şirketleri iyi araştırmak ve takip etmek olmalıdır.

İşler ters giderse, her yatırımcının, hatta servetinin büyük çoğunluğunu hisse senedi yatırımlarından elde eden Warren Buffett’ın bile, bu kötü süreçlerden geçtiğini unutmayın. Zira uzun vadede başarılı olmanın anahtarı, hedeflerinize bağlı kalmak, bilgilerinizi her daim yenilemek ve bu bilgiler ışığında kontrol altında tutabileceğiniz şeyler üzerinde yoğunlaşmaktır.

 BirBorsa / Cem Arslan

Etiketler