Wrapped token (Sarılmış token) nedir?

Wrapped token (Sarılmış token) nedir ve nasıl çalışır? İşte detaylar...

Wrapped token (Sarılmış token) nedir?

Wrapped token nedir?

Wrapped token (Sarılmış token), farklı bir kripto paranın tokenlaştırılmış bir sürümüdür. Temsil ettiği varlığın değerine sabitlenmiştir ve herhangi bir zamanda bu değer üzerinden bozdurulabilir. Bu tokenlar genellikle, yayınlandığı blok zincirinde yerel olarak yaşamayan bir varlığı temsil eder.

Bir wrapped tokenı, değerini başka bir varlıktan alması bakımından sabit coinlere benzer şekilde düşünebilirsiniz. Sabit coinlerin değeri genellikle bir itibari para birimine endekslidir. Wrapped tokenların değeri ise genellikle başka bir blok zincirinde yerel olarak yaşayan bir varlığa endekslenmiştir.

Blockchainler birbirlerinden ayrı sistemler olduğu için farklı blockchainler arasında bilgi transferi yapmanın etkili bir yolu yoktur. Diğer yandan wrapped tokenlar, farklı blockchainlerin birlikte çalışabilirliğini artırır - en temelde, dayanak tokenlar zincirler arası hareket edebilir hale gelir.

Standart bir kullanıcıysanız, wrapped token oluşturma süreçleriyle uğraşmak zorunda olmadığınızı belirtmekte fayda var. Bu wrapped tokenları diğer herhangi bir kripto para gibi alıp satabilirsiniz. Örneğin, Binance'teki WBTC/BTC piyasasında işlem yapabilirsiniz.

Wrapped tokenlar nasıl çalışır?

Bitcoin'in Ethereum üzerinde tokanlaştırılmış versiyonu olan Wrapped Bitcoin (WBTC) örneğinden ilerleyelim. WBTC, bir ERC-20 tokenıdır ve Bitcoin'in değerine bire bir endeksli olması sayesinde Ethereum ağı üzerinde BTC'yi kullanabilmenize imkan tanır. Wrapped tokenlar genellikle bir emanetçinin bulunmasını gerektirir. Emanetçi, varlıktan endekslenen miktar kadarını tutan bir birimdir. Bu emanetçi bir satıcı, çoklu imza cüzdanı, DAO ya da akıllı sözleşme olabilir. WBTC örneğinde emanetçinin çıkarılan her 1 WBTC için 1 BTC tutması gereklidir. Bu rezervin ispatı zincir üzerinde yer alır. 

Peki bu wrapping (sarma) süreci nasıl işler?

Satıcı, wrapped token yaratması için emanetçiye BTC gönderir. Daha sonra emanetçi, gönderilen BTC miktarı kadar WBTC'yi Ethereum üzerinde çıkarır. WBTC'nin tekrar BTC'ye dönüştürülmesi gerektiğinde satıcı emanetçiden bir yakım talebinde bulunur ve rezervdeki BTC'ler serbest bırakılır. Emanetçiyi, sarma işlemini gerçekleştiren ve geri alan birim olarak düşünebilirsiniz. WBTC örneğinde, emanetçi ve satıcıların eklenmesi ve çıkarılması bir DAO tarafından gerçekleştirilir.

Topluluğun bazı üyeleri Tether'i (USDT) bir wrapped token olarak değerlendirse de aslında bu tam olarak doğru değildir. USDT genellikle USD ile bire bir işlem görse de Tether, dolaşımdaki her bir USDT için tam olarak denk miktarda USD'yi rezervinde fiziksel olarak tutmaz. Bunun yerine bu rezerv, nakit ve diğer gerçek dünya nakit denkleri, varlıklar ve kredi alacaklarından oluşur. Fakat altta yatan fikir çok benzerdir. Her bir USDT tokenı, itibari para USD'nin bir tür sarılmış versiyonu olarak hareket eder.

Etiketler