Volkswagen'den araç sahiplerine geri ödeme

Hollanda'da mahkeme, Volkswagen'in emisyon testi sonuçlarının yanıltıcı olması sebebiyle araç sahiplerine 3 bin euro tazminat ödemesini kararlaştırdı.

Volkswagen'den araç sahiplerine geri ödeme

Hollanda'daki Amsterdam Bölge Mahkemesi, Alman otomobil devi Volkswagen'in (VW), emisyon testi neticelerini ihlal eden hileli bir yazılımla donatılmış dizel araçları satın alanlara 3 000 euro tazminat ödemesine karar verdi ve bunu tüm kullanıcılara duyurdu.

Mahkeme kararına göre, emisyon gizleme yazılımına sahip tahrif edilmiş ikinci el Volkswagen, Seat ve Škoda alanlara da bin 500'er euro ödenecek.

Volkswagen Grubu, Amsterdam Mahkemesi'nin kararı ile alakalı olarak temyiz başvurusu yapacağını açıkladı. Volkswagen'in, 2015 senesinde dizel otomobillerin toplu emisyon testlerini özel bir yazılımla manipüle ettiği ortaya çıkmıştı.

Emisyon testi neticelerini tahrif eden yazılımların yer aldığı araçların, bilinenin tam tersine daha fazla zararlı madde salınımında bulunduğu belirlenmişti.

VW GEREKLİ DÜZENLEMELERE UYMADI

Hollanda'da bu durumdan etkilenen yaklaşık 150 bin dizel otomobil sahibi adına "Car Claim Foundation" (Otomobil Alım Satım Vakfı) adlı kuruluşun açtığı davada, Amsterdam Bölge Mahkemesi, VW'nin gerekli düzenlemelere uymadığına karar verdi.

Mahkemeye göre, aracının düzenlemelere uygun olmasını beklemek bir alıcının en doğal hakkı. Eğer durum böyle değil ise, bu otomobilin satış fiyatının düşmesine yol açabiliyor ve tüketiciler mağdur oluyor.

Mahkeme, tüketicilerin "doğa dostu dizel otomobil satın aldıklarına inandıkları için" daha fazla fiyat ödediklerini belirterek, bu sebeple emisyon testi sonuçları manipüle edilmiş dizel araç alanlara 3'er bin euro tazminat ödenmesine hükmetti.

Mahkeme, ikinci el dizel araç satın alanlara da bin 500'er euro ödenmesini kararlaştırdı.

Etiketler