Vehbi Koç ve Koç Holding’in gelişimi

Ülkemizin en büyük özel iştiraklerinden birisi olan Koç Holding’in geçmişi, kurucusu Ahmet Vehbi Koç’un henüz bir gençken Ankara’da ticarete başlamasına kadar dayanmaktadır.

Vehbi Koç ve Koç Holding’in gelişimi

Ahmet Vehbi Koç 1901 yılında Ankara'nın Keçiören ilçesinde dünyaya gözlerini açmıştır. 10 yaşında mahalle mektebinde öğrenim hayatına atılan Vehbi Koç mahalle mektebinin ardından kiralık bir evde ders görülen ilkokula başlamıştır. İlkokulu birincilikle bitiren Koç, ardından Taş Mektep'e (Ankara İdadisi) başlayan Vehbi Koç'un lise hayatı uzun sürmedi.

Vehbi Koç ve Koç Holding’in gelişimi - Resim : 1

Ticari hayatı:

Ticari hayatına 1917'de henüz 16 yaşındayken babasının kendisi için açtığı küçük bir bakkal dükkanında başladı. Kayıtlara göre bir yandan da Koç Holding'in başlangıcı olarak görülen bu bakkal dükkanı Ankara Ticaret Odası'na ''Koçzade Ahmet Vehbi'' adı altında 1926'da tescil edilmiştir.

Bir yandan ticari hayatına devam eden Vehbi Koç 1928 yılında Ford Motor Company ve Standard Oil'in yerel temsilcisi olmuştur. Ankara'nın başkent olmasının ardından Ankara'da hızla yükselen yapılaşma ihtiyacını görerek yapı malzemeleri işine ilk adımlarını atmıştır. 1938 yılında Ankara ve Eskişehirde bayilikler açan Vehbi Koç ardından tüm bu iştirakleri tek bir çatı altında toplamış ve Koç Holding'i kurmuştur.

Vehbi Koç ve Koç Holding’in gelişimi - Resim : 2 

Koç Holding:

Koç Holding 1926'da Ahmet Vehbi Koç tarafından kurulan ve Türkiye'nin ilk holdingi olma unvanına sahip şirkettir. Koç Holding'in geçmişi, kurucusu Vehbi Koç'un, 1920'lerde Ankara'da ticarete atılmasına değin iner. Zamanla iş kollarını çeşitlenerek 1950'lerde sanayi alanında çeşitli şirketler kuran Koç, gıda sektörünün ardından elektrikli ev aletleri ve otomotiv sektörlerine yönelmiştir.

1963'te şirket sayısı 25'e ulaşan şirketler topluluğu yeni bir örgütlenmeye anlayışını benimseyerek holding statüsüne erişti. Vehbi Koç, 1984'te yönetim kurulu başkanlığını oğlu Rahmi Koç'a, Rahmi Koç da koltuğunu 2003 yılında oğlu Mustafa Koç'a bırakmıştır. Mustafa Koç’un vefatı sonrasında ise Koç Holding Yönetim Kurulu tarafından Ömer M. Koç Yönetim Kurulu Başkanı olarak atanırken, Ali Y. Koç Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak atanmıştır.

2020 yılında, New York merkezli bir Amerikan iş dünyası dergisi olan Fortune dergisinin dünyanın en büyük 500 sanayi firması sıralamasında 471. sırada olan Koç Holding. İstanbul Sanayi Odası tarafından hazırlanan Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2019 yılı araştırmasında, Koç Holding'in bünyesinde barındırdığı 4 şirket ilk 10'a arasına girmeyi başarmıştır. Ekonomist dergisi tarafından yapılan Türkiye'nin en zengin aileleri araştırmasına göre Koç Holding'e sahip olan Koç ailesi Türkiye'nin en zengin ailesi unvanına sahiptir.

Etiketler