Uzmanlar açıkladı! Konut fiyatları düşecek mi? TOKİ projesine başvuru yapılmalı mı?

Ülkenin gündeminde olan TOKİ projesine ilişkin detaylar ve açıklamalar bitmiyor. Vatandaşı konut, iş yeri ve arsa sahibi yapmak için yapılan TOKİ projesine dair detaylar herkes tarafından araştırılıyor. Son olarak İslam Memiş TOKİ projesine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Uzmanlar açıkladı! Konut fiyatları düşecek mi? TOKİ projesine başvuru yapılmalı mı?

Son zamanlarda dar gelirli ailelere yönelik yapılan TOKİ projesi gündemden düşmüyor. TOKİ projesine dair araştırmalar ve detaylar yakından takip ediliyor. Bu konuyla alakalı konuşan ve düşüncelerini paylaşan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, vatandaşlar tarafından çok sorulan soruları yanıtladı.

Uzmanlar açıkladı! Konut fiyatları düşecek mi? TOKİ projesine başvuru yapılmalı mı? - Resim : 1

Emlak fiyatları yükselmeye devam edebilir

İslam Memiş, TOKİ projesi üzerinde değerlendirmeler yaparken ilk defa ev sahibi olmak isteyen vatandaşların TOKİ projesine başvurmaları hakkında kafa karışıklığı yaratan sorulara cevap vereceğini belirterek,  “Öncelikle şunu ifade etmek isterim, emlak piyasası ile alakalı, konut fiyatları ile alakalı gerçek olan bir şey var: emlak fiyatlarının her geçen yıl yükselmeye devam edeceği. Bunu mutlaka göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Yani emlak fiyatları düşecek, kira fiyatları düşecek diye bir öngörüm, tahminim yok. Ancak sosyal medya hesaplarında yine emlak balonu var diye son 20 yıldır Türkiye’de bir haber akışı var ve her yıl düzenli olarak seçimden önce emlak balonu var emlak balonu var diye koca bir yıl bir 20 yılı geride bıraktık kıymetli arkadaşlar.” ifadelerine yer verdi.

Uzmanlar açıkladı! Konut fiyatları düşecek mi? TOKİ projesine başvuru yapılmalı mı? - Resim : 2

Konut ihtiyaçları günden güne artıyor

Ülkenin genç nüfusunun evlendiği ve bu günlerde yaşanan boşanmaların fazla olmasıyla günden güne ev ihtiyaçlarının arttığını vurgulayan Memiş, konut fiyatlarına ilişkin açıklamasında şu sözlere yer verdi:

'Emlak piyasası, inşaat sektörü derken dolarla maliyeti olan bir sektörü konuşuyoruz. Dolarla maliyeti olan bir sektörü konuştuğumuz zaman, dolar kuru kurundaki düşüşler inşaat maliyetlerini düşürebilir. Soru şu: Türkiye’de dolar kurunun gerilediğini gördünüz mü? Kısa vadeli düşüşlerden bahsetmiyorum. Uzun vadedeki projelerden bahsediyorum. 1,50 TL, 2,50 TL, 5 TL, 10 TL derken bugün 18.40 seviyesinde olan 1 $ kuru ile inşaat maliyetleri artmaya devam ediyor. Türkiye güç alan bir ülke. Türkiye’de genç nüfus oranı oldukça fazla. Bu insanlar evleniyorlar ve her geçen gün ev ihtiyaçları olacak. Diğer önemli bir faktör de boşanma oranları. Boşanma oranları artıyor. Onlar da sonuçta ayrı bir eve çıkacaklar, ayrı bir hayat yaşayacaklar ve inşaat maliyetleri, döviz maliyeti talepten kaynaklı doğal artışlar da zaten devam eder.'

Uzmanlar açıkladı! Konut fiyatları düşecek mi? TOKİ projesine başvuru yapılmalı mı? - Resim : 3

'TOKİ projesine ilgi yoğun ama üretim az'

TOKİ projesine ait düşüncelerini paylaşan Memiş, projenin açıklanmasıyla beraber başvuru sayısının çok olduğuna dikkat çekti. Bunun ardından üretimin talepleri karşılamadığına değinerek şu açıklamalarda bulundu:

“İlk evim ve ilk iş yerim projesi kapsamında yine sosyal medya hesaplarından farklı düşünceler var. Efendim memur maaşlarına göre zamlı olacakmış, normalde şu kadar fiyat açıklıyorlar ama bu kadar olacakmış düşüncesi var. Bakın arkadaşlar, iki tür projeden bahsetmek istiyorum; İstanbul için konuşuyorum. KİPTAŞ ve TOKİ. TOKİ biliyorsunuz ki sosyal konutlar üreten bir kurum. İnsanlara Türkiye’nin her bölgesinde sosyal konut projeleri üretiyor ve ciddi anlamda da bu tarafa bir rağbet var. Ama şu anda en son açıklanan sosyal konut projesi, TOKİ’nin sosyal konut projesine 250 bin rakamsal değerin karşısında beş milyon müracaatın bir hafta içerisinde geldiğini hep beraber gördük. Demek ki burada yoğun bir talep var ama üretim ciddi anlamda az. TOKİ’nin her yıl düzenli olarak yaptığı bir şey var; borcunu erken kapatana %25 indirim. Diğer projelerde de bu böyleydi, ilk kez değil.”

Uzmanlar açıkladı! Konut fiyatları düşecek mi? TOKİ projesine başvuru yapılmalı mı? - Resim : 4

TOKİ projesine başvuru yapılmalı mıdır?

İslam Memiş, ilk defa konut sahibi olacaklara ilişkin yorumlarda bulunurken şu açıklamalara yer verdi:

“Bugüne kadar sosyal konut projelerinde her zaman bir algısal operasyon vardır. Bugüne kadar konut almayan, konut ihtiyacını gidermeyen her zaman pişman olmuştur. Önümüzdeki yıl pişman olmaya devam edecektir. Ondan sonraki yıllarda da pişman olmaya devam edeceklerdir. O yüzden siz siz olun, yeni dünya düzenindeki gelişmelerden dolayı konut almayı, konut ihtiyacınızı gidermeye kesinlikle ihmal etmeyin. Sosyal konut projeleri Türkiye’de gerçekten ucuz üretilen, gerçekten taksitle ucuz alınabilir projelerdir. Buna katılırsınız ya da katılmazsınız. Gerçek olan bir şey vardır, geçmiş tarihlere bakın. Bir de geleceği göz önünde bulundurarak ona göre karar veririn ama kararınız ne olursa olsun kesinlikle algılara kapılmayın, gerçeklerle yolunuza devam edin. Umarım, bu projelere kayıt olan KİPTAŞ olsun TOKİ olsun umarım kayıt olan kuraya giren herkese çıkar. 5 milyon müracaattan bahsediyoruz ve devamı da geliyor. Çok zor bunlar tabii ki. Ama umarım en kısa zamanda sizinle konut hayaliniz gerçek olur.”