USD Coin (USDC) nedir? Stabilcoinler nasıl çalışır?

USD coin nedir? Son zamanlarda sıklıkla araştırılan Stabilcoinler nasıl çalışır? İşte, detaylar..

USD Coin (USDC) nedir? Stabilcoinler nasıl çalışır?

Giderek daha fazla insanın uçucu olmayan bir kripto para birimi fikrine çekildiği bir dünyada, USDC gibi paralar çekici. Peki USD kripto para ( USDC ) nedir? Tether'in beğenisine bir alternatif olarak hizmet edebilir mi? USD kripto para nasıl çalışır? USD kripto para ne için kullanılır? Hadi bir bakalım.

USD kripto para hakkında dikkat edilmesi gereken en önemli şey, sabit bir kripto para olmasıdır. Bu, normal bir kripto para biriminin çalışma şeklinden farklı çalıştığı anlamına gelir.

Stabilcoinler nasıl çalışır?

USD Coin (USDC) nedir? Stabilcoinler nasıl çalışır? - Resim : 1

Kripto dünyasına dikkat ettiyseniz, kripto para fiyatlarının hızla dalgalanabileceğini görmüşsünüzdür. Muhtemelen daha fazla insanın kripto para birimi yatırımına dahil olmamasının nedenlerinden biri de budur. Nispeten kısa zaman dilimlerinde büyük fiyat artışları ve tersine, nispeten kısa zaman dilimlerinde büyük fiyat düşüşleri görmek nadir değildir. Geleneksel bir kripto para birimine yatırım yaparak ya önemli bir meblağ kazanmanız ya da hepsini kaybetmeniz ihtimali var.

Öte yandan, kripto ve blok zincirinin çözmeyi amaçladığı geleneksel, fiat para birimiyle ilgili sorunlar var. Bazı insanlar, geleneksel finansı çevreleyen mahremiyet veya mahremiyet eksikliğinden endişe duyuyor. Bankalar ve düzenleyiciler gibi merkezi finansal kurumlara toplu bir güven olarak gördüklerinden hüsrana uğrayan insanlar da var.

Fiat işlemlerinin hızı ve uluslararası para göndermesi gereken kişilere uygulanan yüksek ücretler de sık sık eleştiriliyor.

Stabil paralar, kripto alanının belirli sektörleri tarafından önerilen bir uzlaşmadır. Stabilcoin'in arkasındaki fikir, volatiliteyi en aza indiren, günlük kullanım için pratik olan ve insanlar için işleri daha pahalı hale getiren fiat para birimleriyle ilgili sorunları ele alan dijital bir para birimi olmasıdır. Stabilcoin, fiat para birimine bağlı veya sabitlenmiş bir kripto para birimidir. Çoğu durumda, bu ABD dolarıdır.

Stabilcoin genellikle bir teminatlandırma süreci ile stabil hale gelir. Bu, kripto paraların, her sabit kripto paranın eşdeğer miktarda sabitlenmiş varlık tarafından desteklenmesini sağlayan bir yedek fona sahip olduğu anlamına gelir. Dolayısıyla, dolaşımda dolara sabitlenmiş iki milyon birim sabit para varsa, sabit parayı desteklemek için bir yerde bir banka hesabında 2 milyon doların oturması gerekir. Ancak, durum her zaman böyle olmuyor.

USD Coin: Çemberin merkezi

USD kripto para, kripto para birimi değişimi Coinbase ile birlikte eşler arası ödeme şirketi Circle'ı içeren Centre adlı bir konsorsiyum tarafından yönetiliyor. Konsorsiyumun patronları ve buna bağlı olarak USDC kripto para kurucuları, Amerikan internet girişimcileri Jeremy Allaire ve Sean Neville'dir. USD kripto para kripto para birimi 2018'de piyasaya sürüldü.

Kurucu ortakların kripto piyasaya sürüldüğünde bir gönderide yazdığı gibi: “Açık bir değer değişimi internetinin dünyayı daha derinden dönüştürebileceğine ve entegre edebileceğine, sonunda yapay ekonomik sınırları ortadan kaldırabileceğine ve birbirine bağlanan daha verimli ve kapsayıcı bir küresel pazara inanıyoruz . Küresel ekonominin geleceği açık, paylaşılan, kapsayıcı, çok daha eşit dağılmış ve yalnızca seçilmiş birkaç kapı bekçisi için değil, bağlantı kuracak herkes için güçlü.

“Bu vizyon, şu anda USDC'nin arkasındaki geniş endüstri desteğiyle ortaya çıkan internette fiat para için açık standartlar modeline dayanıyor. Potansiyel muazzam ve bir sonraki adımın parçası olmaktan heyecan duyuyoruz.”

USD Coin (USDC) nedir? Stabilcoinler nasıl çalışır? - Resim : 2

USD Coin'in nasıl çalışması gerekiyor?

USD kripto paranın (USDC) nasıl çalıştığı oldukça basittir. Bir müşteri, kripto para veren kuruluşa ABD doları gönderir ve bu kuruluş daha sonra akıllı bir sözleşme kullanır - belirli koşullar yerine getirildiğinde otomatik olarak yürütülen bir bilgisayar programlama parçası - bunları ABD kripto para kripto para birimine dönüştürmek için. Ardından, yeni basılan sabit paralar müşteriye gönderilir ve dolarlar bir rezervde tutulur. En azından, böyle çalışması gerekiyor.

Kripto para 2018'de piyasaya çıktığından beri Circle, muhasebe firması Grant Thornton'dan kripto rezervleri hakkında sözde tasdikler sağladı. Bu tasdikler, belirli bir anın anlık görüntüsünü verir, ancak tam bir denetim kadar güçlü değildir. Buna ek olarak, Financial Times'a göre , rezervler hakkında yapılan açıklamalar yıllar içinde biraz değişti.

Başlangıçta, USD kripto paranın onaylı Amerikan saklama kurumlarında dolar tarafından desteklendiğini söylediler. Ancak Mart 2020'den sonra yapılan açıklamalarda rezervlerin kurumlarda ve “onaylı yatırımlarda” tutulduğu belirtilirken, bu yatırımların ne olduğu belirtilmedi. FT ayrıca, Haziran 2021 itibariyle kriptonun web sitesindeki ifadenin “ABD doları tarafından destekleniyor” yerine “tamamen ayrılmış varlıklar tarafından destekleniyor” olarak değiştiğini söyledi.

Bu, daha yakından bakmayı gerektirebilir. Kasım 2021'de , Grant Thornton onayı, dolaşımda 38.744,141.217 USDC olduğunu ve "ayrı hesaplarda tutulan ABD doları cinsinden varlıkların toplam gerçeğe uygun değerinin, en azından rapor tarihinde dolaşımdaki USDC'ye eşit olduğunu" tespit etti.

Circle'ın bir sözcüsü yaptığı açıklamada, "Bu tür hesaplar, nakit ve kısa vadeli ABD hükümet yükümlülükleriyle sınırlı olarak ABD tarafından düzenlenen finans kurumlarında tutuluyor ve genel kurumsal fonlar da dahil olmak üzere şirketin diğer hesaplarından ayrı tutuluyor" dedi.

Halka açılmak mı?

USD coin (USDC), kripto küresinin dışında kullanılabilir. Diğer sabit paralar gibi borsalarda güvenli, güvenli, istikrarlı ve özel bir kripto satın alma yöntemi olarak kullanılabilirken, gerçek dünyada da kullanılabilir. Örneğin, Mart 2021'de Visa , insanların USDC kullanarak sisteminde işlem yapabileceklerini duyurdu.

Bu, Allaire'nin Circle'ın New York Menkul Kıymetler Borsası'nda faaliyet gösteren ilk stablecoin sahibi olacağını açıklamasından önce geldi. Allaire, Circle'ın halka açık bir özel amaçlı satın alma şirketi olan Concord Acquisition Corp ile Circle'ın 4.5 milyar dolar değerinde bir anlaşmada birleşme gerçekleştirdiğini söyledi.

Temmuz 2021'de yaptığı açıklamada Allaire şunları söyledi: “Bu işlem ve Circle'ın küresel, halka açık bir şirkete dönüşmesi başlı başına heyecan verici olsa da, interneti kullanarak dünyanın ekonomik sistemini dönüştürme yolculuğumuzda sadece bir işaret. -yerli teknolojiler.

“Misyonumuzu sürdürmek için kat etmemiz gereken uzun bir yol var ve desteğiniz ve Circle'a katılımınız için her birinize inanılmaz derecede minnettarız. Ayrıca Concord'un yönetim ve yatırım ekibiyle, dünya çapında finansal hizmetler işletmelerini büyütmek için onlarca yıllık işletme deneyimlerine dayanarak ortak olmaktan da heyecan duyuyoruz.”

Nisan 2022'de BlackRock , Circle'a bir azınlık yatırımını duyurdu. BlackRock, kısa vadeli ABD hazinelerine yatırılan varlıklarla ağın USDC nakit rezervlerinin birincil yöneticisi oldu.

Ancak, 9 Ağustos 2022 itibariyle, Circle'ı CRCL kodu adı altında halka açıklayacak olan birleşme henüz gerçekleşmemişti. Ancak USDC'nin destekçisi Circle Internet Financial, Concord Acquisition ile şu anda 9 milyar dolarlık birleşmeye bağlı kaldığını söylüyor  .

Yatırım tavsiyesi değildir.