Unutulmaz futbol oyunu serisi PES neden bozuldu?

Küçük büyük herkesin sevdiği PES oyunu bir zamanların en sevilen oyunları arasında yer alıyordu. Son zamanlarda rağbet görmemesi nedeni araştırılmaya başlandı. Peki, Unutulmaz futbol oyunu serisi PES neden bozuldu?

Unutulmaz futbol oyunu serisi PES neden bozuldu?

Konami şirketinin geliştirip, yayınladığı Pro Evolution Soccer serisi, yıllar geçtikçe neden çöküşe geçti ve artık tamamen bırakılma manasında ücretsiz yapıldı. Son bir oyun çıkartılarak konsept değiştirilmeye karar verildi.

PES serisi neden çöktü? 

PES neden çöktü?

PES serisi aslında, genel olarak bakacak olunursa, en büyük rakibi FİFA serileri gibi tamamen parasal sisteme bürünmüş bir futbol oyunu değildi. Daha ucuz ve daha futbol zevki ön planda olan heyecan ruhluydu. PES’in en büyük rakibi olan FİFA, son yıllarda sürekli olarak aynı tekrarda yeni oyunun üzerine biraz ekleme yaparak sürüp para kazanırken, pes bu konuda ayak uyduramamıştı. Aksine tamamen yokuş aşağıya doğru gitmekteydi.

Oyun motoru çok değişti!

Konami şirketi, futbol oyunu PES serisi üzerinde sürekli olarak farklı şeyler denemeye çalışıyordu. ancak bu denemeleri 2-3 senede bir mantığındaydı. yani 2-3 sene aynı oyunu geliştirip, piyasaya çıkar ve beğenilmez ise yeni sisteme geç mantığındaydı.

Hatırlarsanız PES 2013 oyunundan sonra oyun motoru değişikliğine gitmişti Konami şirketi. PES 2014 oyununda kullanılan Fox Engine oyun motoru, oyuncular tarafından beğenilmemişti.

Karşılaşılan hatalar oyuncuyu caydırdı 

Unutulmaz futbol oyunu serisi PES neden bozuldu? - Resim : 2

PES 2013 gibi dönemine damga vuran ve günümüzde bile “PES Atalım” deyiminin ana kaynağı olarak PES 2013 oyunu akla gelmekteydi. Ancak PES 2014’te yaşanan oyun bugları ve yavaştan FİFA’ya benzeme mantığı, oyuncuları bu oyundan özgünlüğünden uzak kaldığı için uzaklaştırmıştı.

PES 2013 neden geliştirilmedi?  

Oyuncular neden PES 2013 oyununda kullanılan Frostbite 2 oyun motorunu geliştirip daha kaliteli PES oyunları piyasaya çıkarmadığını soruyordu.

Bu soru için aslında şirketin önünde 2 seçenek vardı. İlk olarak ellerindeki oyun motoru en fazla bu kadar olabiliyordu. Bunun daha üstüne çıkamıyorlardı. Ya ufak değişiklikler yapıp PES 2014 çıkaracaklardı, yada risk alıp yeni bir oyun motoru ile seriyi yenileyeceklerdi. Konami şirketi ise bu konuda risk almayı tercih etti ve haliyle PES serisinin çöküşünün ana kaynağından biri haline geldi. Devamında ise sonradan çıkan PES serilerinde iyice FİFA’ya benzemeye çalışması ve oyunu yavaştan paracı sisteme döndürmeye başlamıştı.

Adım adım yok oldu!  

PES 2013

Yıllar geçtikçe adım adım UEFA kupalarını, lig lisanlarını, takım lisanlarını, oyuncu lisanlarına kadar herşeyi kaybetmeye başlamıştı.

En son ise PES 2021 yılında yeni pes oyunu çıkmayarak, sadece güncelleme olarak çıkartıldı. Bu konu hakkında yapılan açıklama ise PES 2022 oyunu için yoğun çaba sarf ettikleriydi. Tabi firma böyle bir açıklama yapınca oyuncular tekrardan umutlanmıştı. Acaba tekrardan en iyi futbol oyunu koltuğuna yerleşebilecek miydi.

Ancak enteresan bir karar alarak PES 2022 oyunu, Unreal Engine 4 oyun motoruyla geliştirilip, ücretsiz olarak çıkacağı açıklanınca, oyuncular tamamen üzgün bir şekilde bu oyundan uzaklaştı.

PES serisi ücretsiz oyun ile sona erdi

Son çıkan ücretsiz PES 2022 oyunu ise grafikleri enteresan şekilde gerilemiş, mobile uyarlama amaçlı bu şekilde yapıldığı söylenmişti.

Artık böylece PES serisi denilince akla sadece PES 2013 gelmeye devam ederek, en iyi futbol oyunu olma yarışına maalesef veda etti.