Unicredit: Türk Lirası'nda likidite kısıtlamaları görülebilir

Unicredit, TL'deki değer kaybının önüne geçmek için likidite kısıtlamalarının uygulanabileceğini ve TCMB'nin rezerv kullanımına başvurabileceklerini söyledi.

Unicredit: Türk Lirası'nda likidite kısıtlamaları görülebilir

Unicredit, Türk Lirası'nda görülen değer kaybını engellemek için likidite kısıtlamalarının uygulanabileceğini ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) rezerv kullanımına başvurabileceklerini söyledi. Banka uzun vadede bu önlemlerin işe yaramayacağını ve faiz artırımına gerek duyulacağını belirtti.

Unicredit ekonomistleri tarafından yayınlanan bir araştırma raporunda, kurdaki değer kaybının aralık ayında ya da 2022 yılının başlarında TCMB'yi faiz artırmaya zorlayabileceği kaydedildi.

Türk Lirası'ndaki likidite kısıtlamaları uygulanmasını beklediklerini ve kurdaki değer kaybının engellenmesi için ilk olarak rezervlerin kullanılabileceğini belirten Unicredit ekonomistleri, bu tedbirlerin uzun vadede işe yaramayacağını ve eninde sonunda faiz artırımına gerek duyulacağının altını çizdi.

Ekonomistler, TCMB'nin faiz indirimlerini sürdürmesi hâlinde likidite tedbirleriyle geçici bir sıkılaşmanın daha sık görülebileceğini ancak bunu da Türk Lirası'ndaki değer kaybının önüne geçemeyeceğini vurguladı.

Unicredit, en son 22 Ekim tarihinde yüzde 19,6 olarak belirlediği yıl sonu enflasyon beklentisini de yukarı yönlü revize ederek yüzde 21,5'e yükseltirken önümüzdeki yılın ilk yarısında Türkiye'de enflasyonun yüzde 25'e ulaşmasını bekliyor.

2022 yılının sonunda faiz oranlarının nasıl şekilleneceğinin siyasi olduğunu aktaran Unicredit, muhalefetin erken seçimlerin kazandığı bir senaryoda faizlerin şu anki düzeylerden yüksek ancak yine de düşük kalmaya devam edeceğini beklediklerini fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın erken seçimleri büyük olasılıkla kabul etmeyeceğini düşündüklerini aktardı.

Unicredit, TCMB'nin bir sonraki toplantıda faiz indirim döngüsüne son verebileceğine yönelik verdiği mesaja işaret ederken daha önce yayınladığı yıl sonu yüzde 14'lük faiz oranı beklentisiyle ilgili herhangi bir değişiklik açıklamadı. Yani Unicredit, aralık ayı için 100 baz puanlık faiz indirim beklentisini korudu.

Etiketler