Uluslararası şirketler operasyonlarını taşıyacak yeni güçler arıyor: Türkiye’ye olan ilgi artıyor!

Yaşanan pandemi sonrasında zarar gören Çin ekonomisi giderek önemini kaybediyor. Piyasanın gördüğü zarar nedeniyle ülkeden uzaklaşan uluslararası yatırımcılar, operasyonlarını taşıyacak yeni adresler arıyorlar.

Uluslararası şirketler operasyonlarını taşıyacak yeni güçler arıyor: Türkiye’ye olan ilgi artıyor!

Yaşanan pandemi sonrasında zarar gören Çin ekonomisi giderek önemini kaybediyor. Piyasanın gördüğü zarar nedeniyle ülkeden uzaklaşan uluslararası yatırımcılar, operasyonlarını taşıyacak yeni adresler arıyorlar. Uluslararası operasyonların taşınmasında bugüne kadar büyük ilgi gören Çin giderek daha az tercih ediliyor. Çin pazarından giderek çekilen firmaların yeni tercih ettiği ülkelerden önde gelenlerin arasında ise Türkiye var.


Çin’de iş hayatı giderek politikleşiyor! Avrupalı yatırımcılar durumdan şikayetçi

Çin’de gerçekleşen ekonomik kriz ve politik dalgalanma sonrası birçok Avrupalı şirket ülkeden ayrılmayı düşünüyorlar. Avrupa merkezli bu şirketler Çin’de iş yapmanın giderek politikleştiğine ve bu durumun ise ekonomiye zarar verdiğini düşünüyorlar. Bu anlayış, Çin’de yer alan Avrupa Birliği Ticaret Odası’nın 2022 Haziran ayında gerçekleştirilen bir saha araştırması ile gözlemlendi.

Amerika Birleşik Devletleri – Avrupa ve Çin arasında yaşanan ve giderek artan stratejik rekabet ayrıştırmayı da körükledi. Çin’in yaşadığı ekonomik güç ve imaj kaybı nedenlerinin arasında ekonomik performansın giderek düşmesi ve işçi maliyetlerinin yükselmesi önde geliyor. Buna ek olarak, ülkede bulunan sıkı koronavirüs tedbirleri de uluslararası şirketlerin iş yapmasının önünde büyük bir engel olarak duruyorlar.

Batı yeni bir adres arıyor: Türkiye’ye olan ilgi artıyor!

Çin ile yaşanan problemlerden dolayı uluslararası şirketler şimdi ise operasyonlarını güvenle taşıyacak yeni bir adres bulmaya çalışıyorlar. Bu çözümlerden birisi ise Türkiye olarak görülüyor. Türkiye’ye ek olarak listede Hindistan, Vietnam ve Sırbistan gibi ülkeler de yer alıyor. Ayrıca listede yer alan ülkelerin Batı ülkeleri ve firmaları ile daha iyi ilişkilere sahip olması da önemli bir husus olarak görülüyor. Listede yer alan Türkiye ve Hindistan ise sundukları fırsatlar ve yer aldıkları stratejik konumları ile daha fazla ilgi görüyorlar.


Türkiye’de uluslararası yatırımlarda yüzde 81’lik bir artış yaşandı!


2021 yılından itibaren bugüne kadar Türkiye’ye gelen uluslararası yatırımlarda yüzde 81 oranında bir artış gözlemlendi. Bu artış ile beraber 14 milyar 200 milyon dolar elde edildi. Bu sayede Türkiye, uluslararası dış yatırımları çekme hususunda koronavirüs salgın dönemi öncesinde seyrettiği yıllık ortalama düzeyinin üstüne çıkmış oldu.

Etiketler