Ukrayna'dan üç gemi daha tahıl sevkiyatı için yola çıktı

Milli Savunma Bakanlığı, Ukrayna limanlarından 58 bin ton mısırı taşıyan gemilerin yola çıktığını duyurdu. Tahıl gemileri Türkiye, İngiltere ve İrlanda'ya gitmek üzere yola çıkacak. Bakan Akar, Tahıl sevkiyatının planlandığı şekilde ilerleme kaydettiğini belirtti.

Ukrayna'dan üç gemi daha tahıl sevkiyatı için yola çıktı

Türkiye'nin gıda ticareti girişimlerinde yaşanan gelişme sonucu 22 Temmuz'da Rusya, Ukrayna, İngiltere ve Türkiye arasında kararlaştırılan 'Tahıl Sevkiyatı' anlaşması kapsamında 3 gemi daha Ukrayna limanlarından yola çıktı. Ukrayna'dan gelen tahıl sevkiyatını gerçekleştirmek için Barbados bandralı 'Fulmar S' isimli gemi Kilyos açıklarında bekliyor.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Ukrayna'dan İrlanda'ya ulaşacak olan ve 33 bin ton mısır taşıyan Navıstar adlı gemi Odessa Limanı'ndan çıktı. Navıstar İstanbul'un kuzeyinde Müşterek Koordinasyon Merkezi tarafından denetlenecek.

Ukrayna'dan İngiltere'ye gitmek üzere 13 bin ton mısır taşıyan gemi, Çernomorsk Limanı'ndan hareket etti. Rojen isimli geminin rotası da Müşterek Koordinasyon Merkezi tarafından yakından takip ediliyor.

Ukrayna'nın, Çernomorsk Limanı'ndan hareket eden 12 bin ton mısır taşıyan Polarnet isimli geminin rotası da Karasu. Aynı şekilde İstanbul'un kuzeyinde Müşterek Denetleme Timi tarafından denetim gerçekleştirilecek.

Ukrayna'dan üç gemi daha tahıl sevkiyatı için yola çıktı - Resim : 1

Sevkiyat 3 gemi ile sınırlı tutuldu

Ukrayna Altyapı Bakanlığı, sevkiyatın şu an için günde 3 gemi ile kısıtlı olduğunun açıklamasını yaptı. Bununla beraber aylık ihraç edilen tahıl miktarı 3 milyon tonu geçmeyecek şekilde karar alındı. Önümüzdeki süreçte söz konusu gemi ve toplam tahıl miktarının değişebileceği öngörülüyor.

Ukrayna limanlarından tahıl yükü olmayan ve boş olan gemilerin çıkmasına izin verilmeyecek.

Bütün kontrol İstanbul'da

Dünyaya ulaştırılacak olan 20 milyon ton tahılın bütün kontrolü İstanbul'da kurulacak olan merkezde de gerçekleştirilecek. Küresel gıda fiyatlarını düşürecek olan rotanın işlemesi için gerekli önlemler alındı. Buna göre gemilerin takibinin gerçekleşmesi uydudan ve İHA'larla yapılacak. Kontrollerin varış limanında gerçekleştirilmesi bekleniyor. Sinyalini kapatan, rotası hakkında gerekli bilgileri açıklamayan gemiler Türk karasularına alınmayacak. Aynı zamanda Rusya'da tahıl ve gübre ihracatı yapabilecek.

27 Temmuz'da açılan Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri yer alırken, tahıl sevkiyatının yönetileceği merkez İstanbul'da bulunuyor.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Etiketler