UEA, küresel petrol talebinin gelecek yıl salgın öncesi seviyeye dönmesini bekliyor

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), küresel petrol talebinin gelecek yıl salgın öncesi seviyeye döneceğini öngörüyor.

UEA, küresel petrol talebinin gelecek yıl salgın öncesi seviyeye dönmesini bekliyor

UEA'nın haziran ayına yönelik petrol piyasası raporunda, gelişmiş ekonomilerin koronavirüs salgınını kontrol altına almasıyla beraber global petrol talebinin 2022'nin sonuna kadar günlük 100,6 milyon varile yükseleceği aktarıldı.

Önümüzdeki yıl için öngörülen yükselişin 1,3 milyon varillik bölümünün OECD ülkelerinden, 1,8 milyon varillik kısmının ise OECD dışı ülkelerden gelmesi bekleniyor. 

Söz konusu dönemde uçuşların yeniden başlamasıyla en fazla talep artışı günlük 1,5 milyon varille jet yakıtı ve kerosen talebinde gerçekleşirken, bunu günlük 660 bin varille benzin ve 520 bin varille dizel izleyecek.

Petrol fiyatları, dünya genelinde salgın kaynaklı kısıtlamaların gevşetilmesi ve ekonomik aktivitelerin ivme kazanmasıyla, varil başına 70 doların üzerine çıkarak iki yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Son göstergeler, biraz daha pozitif yönlü bir tablo çizmesine rağmen, piyasanın bir sonraki hamlesinin Riyad ve Moskova'nın vereceği karara bağlı olduğunu da ortaya koyuyor.

Pek çok gelişmiş ülkeye önerilerde bulunan ajans bu defa şu tavsiyeyi verdi:

''Dünya petrol piyasalarının yeterli miktarda tedarik edilmesini sağlayabilmek için OPEC+'nın muslukları açması gerekiyor.''

UEA Başkanı Fatih Birol, fazladan tedarik sağlanmaması durumunda daha fazla fiyat artışı yaşanabileceğine yönelik uyarıda bulundu. Fakat Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman, cevap vermeden önce tüketimin somut hale gelmesini bekleyeceklerini bildirmişti.

Alış 88.11
Satış 88.17
Değişim 0.56%
Son Değer 88.14
En yüksek 88.48
En düşük 87.43
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler