Türkiye'nin büyüme oranına revizyon geldi!

Dünya Bankası tarafından açıklanan son rapordan Türkiye'ye kötü haber geldi! Ülkelerin büyüme oranları hakkında tahminler üreten Dünya Bankası, son yayımladığı raporlar Türkiye'nin beklenen büyüme oranını düşürmeyi tercih etti.

Türkiye'nin büyüme oranına revizyon geldi!

Dünya Bankası bugün yayımladığı son rapor olan "Avrupa ve Orta Asya Ekonomik Güncelleme Bahar" raporunda Türkiye için tahmin ettiği 2022 büyüme beklentisini düşürdü. Yayımlanan raporda Türkiye özelinde yaşanan düşüş ekonomistler tarafından dikkat çekti!

Türkiye için beklenilen Gayrisafi Yurt İçi Hasıladan (GSYH) oranını 2 seviyelerinden 1,4 seviyelerine çeken Dünya Bankası, 2023 yılı tahmininde ise yüzde 3'te bulunan oranı 3,2 seviyelerine çekti. Yayımlandığı andan itibaren büyük ses getiren raporda Türkiye'nin ciddi bir şekilde ekonomik açıdan zarar gördüğünün altı çizildi. Sert biçim düşüş gösteren ekonomiye ve yükselen enflasyon değerlerine dikkat çeken rapor, Türkiye'nin 2022 yılında yüzde 1,4'lük büyüme sağlayabileceğini gösterdi.

Yatırımlarda oluşan azalma ve faiz artırımına ekstra olarak enflasyonun yükselmesiyle, Türkiye'nin üzerinde kara bulutların olduğu vurgulandı. Türk Lirası'nın dolar karşısında erimesi ise düşük seviyelere gerilendi diye yorumlandı.

Savaşın etkisi emtialara vurdu!

Açıklanan ve herkes tarafından dikkatle incelenen raporda şu ifadelere yer verildi: "Ukrayna'da devam eden savaş emtia fiyatlarını yükseltti. Bu durumun Türkiye enflasyonunda ek baskılara neden olması, reel getirilere daha fazla zarar vermesi bekleniyor. Ukrayna'daki savaşın ülke turizmine de olumsuz etkisi olacak. Savaş, güven ve yatırımlara zarar verebilir, sermaye çıkışlarının hızlanmasına ve TL'de baskının sürmesine neden olabilir."

Dünya Bankası tarafından yayımlanan raporda Türkiye'nin aksine daralmakta olan Avrupa ve Orta Asya için ise büyüme tahmini yüzde 5,7 seviyelerinden yüzde 11,3 seviyelerine çıkarıldı.