Türkiye'de para politikasına ilişkin belirsizlik önemli oranda arttı

CI Ratings: Türkiye'de para politikasının gelecekteki patikasına yönelik belirsizlik önemli oranda arttı.

Türkiye'de para politikasına ilişkin belirsizlik önemli oranda arttı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu CI Ratings, Merkez Bankası Başkanı Ağbal'ın değiştirilmesi sonrasında Türkiye'de para politikasının gelecekteki patikasına ilişkin olarak global finansal piyasalarda belirsizliğin önemli oranda arttığını bildirdi.

CI, Kasım 2020'de göreve getirilmiş olan Ağbal'ın beklenmedik bir şekilde görevden alınmasının uluslararası sermaye piyasalarında Türk hükümetinin son dönemdeki para politikası sıkılaştırmasından geri dönmeye çalışıp çalışmadığı konusunda endişeler ortaya çıkardığını vurguladı.

"Bunun sonucu olarak Türk Lirası son günlerde keskin şekilde değer kaybetti. Yatırımcı güveninde kötüleşme Türkiye'nin dış finansman risklerini artırdı" değerlendirmesini yapan CI Ratings, yurt için bankacılık sektöründe büyüm koşulllu yükümlülüklerde potansiyel bir kristalleşmeyi Türkiye'nin kredi profili için önemli bir risk faktörü olarak gördükyerini ifade etti.

"Türkiye'nın dış likidite riskleri çok yüksek. Ekonomi sınırlı dış tamponlara sahip ve yüksek kısa vadeli dış borç çevirme ihtiyacı ile karşı karşıya. Merkez Bankası'ndaki net döviz rezervi ve ticari bankalardaki likit döviz varlıkları Ocak 2021 itibariyle kısa vadeli dış borcun yüzde 56,5'ini karşılayabiliyor. Bu nedenle yatırımcı güvenini sürdürmek Türkiye'nin dış borç geri ödeme kapasitesi için çok önemli" değerlendirmesini yapan CI, Türkiye'nin para politikasının gelecekteki patikasını ekonominin dış pozisyonu için kritik bir belirleyici olarak gördüklerini vurguladı.

Son yşaptığı kredi notu gözden geçirmesinde Türk ekonomisinin dış likidite pozisyonunda kalıcı bir kötüleşmenin bir not indirimini tetikleyebileceğini not ettiklerini hatırlatan CI Ratings, para politikasının yeniden gevşetilmesinin ithalat talebinde büyümeyi destekleyerek dış likidite baskılyarını daha da artıracağına inandıklarını belirtti,

"Türkiye, önceki yıllardaki cari işlemler açığının kısmen portföy yatırımları gibi oynak sermaye girişleri ile finanse edilmiş olması nedeniyle sermaye akışlarında ani terse dönüşe karşı kırılgan" tespitinde bulunan CI Ratings, "Eğer Türk Lirası'nda son dönemdeki keskin değer kaybı devam eder iske, bu finansal istikrar risklerini artırır" dedi.

Yurt içi bankacılık sektörünün dövizde kısa pozisyonlarını bilanço dışında swaplar ile hedge ektmek için Türk Lirası'nda uzun pozis yon alacak karşı tarafların gerektiğine işaret eden CI Ratings, Türk Lirası'nın güçlü değer kaybı baskıları ile karşı karşıya olduğu ortamda bunun "kimsenin alamayacağı kadar pahalı" hale gelmesinin muhtemel olduğunu da vurguladı.

Etiketler