Türkiye ve Rusya arası doğal gaz ödemesinde anlaşma sağlandı

Rusya Başbakan yardımcısı Aleksandr Novak, Türkiye ile Rusya arasındaki doğal gaz ödemelerinde rubleye geçilmesi için ilk adım gerçekleşti. Bu ödemelerin aşamalı olarak ulusal para birimlere geçileceğini açıklandı.

Türkiye ve Rusya arası doğal gaz ödemesinde anlaşma sağlandı

Soçi kentinde gerçekleşen toplantıya, Aleksandr Novak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin katılımlarıyla anlaşma yoluna gidildi. Gerçekleştirilen toplantı sonrası açıklamalarda bulunuldu.

Toplantıda masaya yatan konular hakkında önemli sonuçlar elde ettiklerini belirten Aleksandr Novak,"Ticaret, ekonomi ve neredeyse tüm sektörlerde ilişkilerimizin gelişimini yeni bir düzeye taşıyan müzakereler çerçevesinde bugün çok önemli kararlar alındı." ifadelerini kullandı.

Ticaret hacmi 100 milyar dolar

Türkiye ve Rusya'nın iki ülke arasındaki toplam ihracat ve ithalat miktarının 100 milyar dolar seviyesine çıktığının mesajını verirken, gerekli ilk adımların basitleştirilmesine değindi. 

Görüşmenin ardından Novak, iki ülke arasındaki bağların ulaştırma, sanayi, turizm, tarım ve bilgi teknolojileri alanında gelişeceğinin altını çizdi.

Bununla beraber iki ülke arasında doğal gaz sevkiyatı ile ilgili önemli adımların atılmasında karar sağlanırken Novak,"Türkiye'ye oldukça önemli bir hacimde, yılda 26 milyar metreküp düzeyinde sevk edilen doğalgaz konusu ele alındı. Liderler, görüşmeler sırasında doğalgaz teslimatlarında kısmen ruble cinsinden ödemeye başlanacağı konusunda anlaştı. Kademeli şekilde ulusal para birimlerine geçmekten bahsediyoruz ve ilk aşamada bazı tedarikler Rus rublesiyle ödenecek." kelimelerine yer verdi.

Toplantı da konuşulan bir diğer konu ise Akkuyu Nükleer Güç Santrali oldu. İki ülke arasında masaya yatıran projenin 2023 yılında faaliyete geçeceği söylendi.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Etiketler