Türkiye için ilaç krizi kapıda

Eczacılık sendikalarının yapmış olduğu açıklamaya göre Türkiye'de an itibariyle 650'nin üzerinde ilacın temin edilmesi konusunda ciddi sıkıntılar bulunmakta. Eczacılara göre sürekli artış gösteren döviz kurları ise tedarik sıkıntısının asıl sebebi.

Türkiye için ilaç krizi kapıda

Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz hafta yapmış olduğu açıklamada "döviz kurundaki yükseliş nedeniyle bazı ilaçlara erişilemediği iddiaları üzerine" ecza depoları ve eczanelere yapılan denetimleri sıklaştırdığı konusundaki kararını duyurmuştu , 17 ecza deposu ile 144 eczanenin stok kayıtlarında uyumsuzluk tespit edildiğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığının yapmış olduğu açıklamanın ardından açıklamalarda bulunan Türk Eczacılar Birliği, "Bir kez daha altını özenle çizmek isteriz ki; üretim ve tedarik kaynaklı ilaç yokluğunun sorumlusu kesinlikle eczacılar değildir" demişti.

Türk Eczacılar Birliği ayrıca yapmış olduğu açıklamada; piyasadaki güncel ilaçların tedarik edilmesi hakkındaki sorunun git gide içinden çıkılmaz hal aldığının da altını çizdi.

Sağlık Bakanlığı ise bugün kamuoyuna yapmış olduğu açıklamada stok kayıtlarında uygunsuzluk tespit edilen ecza deposu sayısının 54'e, eczane sayısının ise 261'e yükseldiğini açıkladı.

Ankara Eczacı Odası Başkanı Ecz. Taner Ercanlı da yapmış olduğu açıklamada ilaç arzında yaşanmakta olan sıkıntıya dikkat çekti:

"Şu anda çok ciddi sayıda ilaç, maalesef eczanelerimizde bulunamıyor. Piyasada bulunmayan ilaçların sayısı 650'nin de üzerine çıktı. Korkarız ki çözüm üretilmezse bu rakam her geçen gün daha da artacak"

 Ercanlı ayrıca en çok tedarik sıkıntısı bulunan ilaçların; diyabet, antibiyotik şuruplarda ve anti gribal çocuk şuruplarında olduğunun da altını çizdi.

Etiketler