TÜRK-İŞ yoksulluk sınırı verilerini açıkladı

TÜRK-İŞ'in son açıkladığı verilere göre 4 kişilik bir aile için yoksulluk sınırı 22.279 TL, açlık sınırı ise 6.840 TL'ye yükselmiş durumda. Gıda harcamaları son 1 yılda 128 seviyesine yükseldi.

TÜRK-İŞ yoksulluk sınırı verilerini açıkladı

Temmuz ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının ardından TÜRK-İŞ sonuçlarını yayımladı. Açıklanan araştırma sonuçlarına göre haziran ayında 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 22.279 TL'ye yükselmiş durumda. Açlık sınırı ise 6.849 liraya yükselerek asgari ücretin 3.340 TL üzerine çıktı. Haziran ayında bekar bir çalışanın yaşama maliyeti, ise 8.930 TL seviyesine yükseldi.

Geçtiğimiz ay yoksulluk sınırı 20.818 TL olarak kaydedilirken, açlık sınırı ise 6.319 TL olarak kayıtlara geçmişti.

Gıda harcamaları yüzde 128 artış gösterdi

Verilere göre temmuz ayında dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış haziran ayına kıyasla yüzde 7.01 oranında kayıtlara geçti. Geçtiğimiz yıla kıyasla artış oranı yüzde 128.4 olarak hesaplandı.

TÜRK-İŞ raporunda son fiyat gelişmelerinde yönelik tüketici değerlendirmelerinde, hanelerde kullanılan doğal gaza bu ay yapılan yüzde 30'luk zamla beraber yılın başından bu yana toplam yüzde 75.5'lik zam yapılmış olduğu dile getirildi. Elektrik üretiminde ve sanayide kullanılan doğal gaz da yapılan zamların yanında sürekli artan benzin ve motorin fiyatları da üretici ve tüketici fiyatlarını artıran büyük etkenlerden biri olarak gösterildi. Bu nedenle önümüzdeki aylarda yüksek enflasyon ve yaşam mücadelesini kaçınılmaz gören tüketici, 2022 Tüketici Güven Endeksi'nin tarihin en düşük seviyelerinde olmasını sert bir şekilde hissediyor.

Etiketler