Tüketiciler haklarını 10 dakika içerisinde arayabilecek!

Ayıplı mal veya hizmet sunan firmalarla ilgili şikayet yolu genişletiliyor. Tüketici heyeti tarafından gerçekleştirilen uygulama sayesinde herhangi bir sorunla karşılaşılması halinde yalnızca 10 dakika içerisinde şikayet oluşturulması mümkün olacak.

Tüketiciler haklarını 10 dakika içerisinde arayabilecek!

Tüketici haklarını korumak maksadıyla başlatılan proje kapsamında artık fiziksel olarak müdürlüklere gidilmesi zorunlu olmayacak. Haklarınızı arama konusunda dijitalleşme çalışmalarını yürüten tüketici heyetine E – Devlet ile giriş yaparak ulaşma fırsatınız bulunuyor. Başta ayıplı mal veya hizmet satışı olmak üzere tüketiciyi olumsuz etkileyebilecek olan her türlü durum ile ilgili şikayet oluşturulması mümkün olacak.

Mağdurlar haklarını arayabilecek

Mağdurlar haklarını yalnızca birkaç dakikalık işlemler doğrultusunda arayabilecek. Yeni geliştirilen uygulama ile Tüketici Hakem Heyetine hızlı bir şekilde ulaşılması mümkün oluyor. Talep formuna E – Devlet üzerinden ulaşılması mümkün hale geliyor. Hakem Heyeti’ne başvurmayı isteyen vatandaşlar sisteme giriş yaptıktan sonra kolay bir şekilde talep oluşturabilmektedir.


Mağdurlar haklarını arayabilmek adına “Tüketici Hakem “aramasını E – Devlet üzerinden yapması gerekiyor. Çıkan sonuçlar içerisinde “Ticaret Bakanlığı / Tüketici Hakem Heyetlerine Başvuru İşlemi” sayfasının seçilmesi gerekmektedir. Gerekli sayfada kişisel verilerinizi onaylamanızın ardından şikayet formunu doldurabilir ve yetkili kişilere iletebilirsiniz.
Mağdurlar haklarını arayabilmek adına talep formunu eksiksiz bir şekilde doldurmalıdır. Haklarını arayacak olan mağdurlar talep formu içerisinde firmayla ilgili bilgilerini de iletmelidir. Herhangi bir sebepten ötürü ayıplı mal veya hizmeti alan vatandaşlar yalnızca birkaç dakikalık işlemler doğrultusunda haklarını arayabilecektir. Kimlik bilgilerini doğrulayan tüm vatandaşlar talep formuna erişim sağlayabilecek. Ayıp mal satışı gerçekleştiren firmaların şikayet edilmesiyle birlikte bu alanda müşterilerin olumsuz deneyim yaşamasının önüne geçilmesi planlanıyor.

Tüketiciler haklarını 10 dakika içerisinde arayabilecek!
Hangi tutarlardaki ücret anlaşmazlıklarında uygulanacak?

Yapılan açıklamaya göre hakem heyetine yapılacak olan başvurular için herhangi bir bedelin alınmayacağı bilgisi bulunuyor. Vatandaşların herhangi bir ekstra uğraşı olmadan rahatlıkla firmaları şikayet etme hakkı olacak. Böylece tüketicilerin daha iyi deneyim alması sağlanırken ilgili usullere uymayan firmalara da cezai işlem uygulanması sağlanacak.


Tüm başvuru ücretlerinin devlet tarafından karşılanacağı belirtilirken başvuru işlemleri yalnızca birkaç dakika içerisinde gerçekleşebilecek. Toplam tutarı 10.280 TL’nin altında olan uyuşmazlıklar için başvurular İlçe Tüketici Hakem Heyeti’ne yapılacak. Ayrıca 15.430 TL’ye kadar olan uyuşmazlık içinde il müdürlüklerine bağlanılması gerektiği belirtildi.


Tüketici Hakem Heyeti ile ilgili yapılacak başvurularda üst sınır 30 bin TL’ye yükseltildi. 30 Bin TL’ye kadar olan uyuşmazlıklar hakem heyetleri aracılığıyla çözüme kavuşturulmaya çalışılacak. Büyükşehir statüsünde yer alan şehirlerde de 10.280 TL’nin üzerindeki anlaşmazlık için il heyetine başvuruş yapılması gerekiyor. Yayınlanan istatistiklere göre ortalama 2 ay içerisinde sonuçlanan başvuruları E – Devlet üzerinden takip etmek mümkün olacaktır.


 

Etiketler