Trader nedir? | Nasıl trader olunur?

Trade etmek son zamanlarda sıkça duyduğumuz ve kripto borsaların yaygınlaşması ile birlikte 'trader' adında bir mesleğin yaygınlaşmasıyla birlikte hayatımıza giriş yapmış durumda. Trader ne demek? Nasıl trader olunur? gibi kavramları incelediğimiz bu raporu gelin hep birlikte inceleyelim.

Trader nedir? | Nasıl trader olunur?

Trader Nedir?

Borsada finansal alanlarda hızlı bir şekilde alt sat işlemi gerçekleştirerek kar elde etmeyi amaçlayan kişilere trader denilmektedir.  Bu insanlar hisse senedi, kripto para, kağıt ve tahvil paylarında al sat işlemi yapan simsarlar olarak da tanımlanabilir.

Traderler, şirketleri, piyasaları canlı ve sürekli takip ederek (izleyerek) doğru yerden alım ve satım yaparak kar elde etmeye çalışan kişilere denir. Traderler kendi adlarına ya da bir firma için de çalışabilmektedir. Traderlar yalnızca borsada değil Forex piyasalarında da işlem yapmaktadırlar. Aynı şekilde kripto para piyasalarında da işlem yapan traderlar finansal piyasalarda alım-satımlar yaparak kazanç elde etmeye çalışmaktadırlar.

Nasıl Trader Olunur?

Profesyonel trader olmak için bir üniversite ya da Türkiye içerisinde M.E.B.'e bağlı bir eğitim kurumu ne yazık ki yok. Fakat nasıl trader olacağı konusunda sizler için bir yol haritası çizelim. 

1- İyi bir trader olmanın ilk yolu işlem yapılacak borsalarda bilgi sahibi olmak. Fakat bu bilgi sahipliği genel geçer bilgilerden ziyade o borsaya dair her tür işlemi bilmeli. Örneğin hisse senedir nasıl alınır? Kimler hisse senedi alabilir? gibi temel soruların cevabı iyi bir trader olmanın ilk yolu olabilir fakat iyi bir traderın çok daha fazla soruya cevap verebilmesi gerekmektedir.

2- Resmi anlamda trader olmanın bir diğer yolu da SPK tarafından kademeli lisans belgelerine sahip olabilmektir. SPK lisanslarına sahip olabilmek için düzenli açılan sınavlarda başarı göstermek gerekiyor.

3- Yabancı borsaların takibi bir traderın mutlaka bilmesi gereken bir üründür. Bunun için en azından orta seviyede bir İngilizceye sahip olmak gerekmektedir. Çünkü dünya üzerindeki tüm borsalar birbirleri ile etkileşim halindedir. 

4- Bir kurum için çalışan trader olmak isterseniz şayet mutlaka insan ilişkileri konusunda başarılı olmalısınız. Girişken olmak sizi daha çok müşteri bulmak konusunda destekleyecektir. 

5- Neredeyse tüm borsalarda yapılan robotik işlemleri de takibe almak gerekecek... Sıradan bilgisayar yetkinlikleri sizin için artık yeterli olmayacak çünkü, robotik işlemlerin içerisinde indikatör, yazılım kullanımı gibi birçok etken mevcut.

Traderlerin Görevleri Nelerdir?

* Tüm piyasalarda alım - satım işlemleri yapmalı.
* Yatırım yapan müşterilerine finansal piyasalarda bilgilendirme yapar.
* İyi bir piyasa takipçisi olmalı 
* İleri düzeyde bilgisayar kullanabilmeli.
* Risk yönetimi yapabilmeli. 
* Piyasalar için haber değeri taşıyan her bir haberi takip edebilmeli.

Trader Ne Kadar Kazanır?

Traderler, sabit kazancı olan çalışanlar değillerdir. Bu alanda işlem yapan kişiler işlemlerinden elde ettiği kar oranlarına göre bir kazanç sağlarlar. Bir trader tüm ayı zararda geçirmesi durumunda hiç geliri olmayabileceği gibi, yatırımlarından olumlu dönüt aldığı bir ayda 100 bin lira ve daha fazlası bir getiri de sağlayabilir.

trader nedir?

Trade Nedir?

Finans piyasalarında bir enstrümanı alım satıma konu edilmesi durumunda yapılan işleme trade etmek denir. 

Örneğin; X hissesini 10 lira fiyat ile saat 13:00'da portföyünüze eklediniz. Daha sonra 11 lira olan bu X hissesini 11 lira fiyat ile saat 14:00'da satış işlemini tamamladınız. Siz X hissesi üzerinde trade yapmış oluyorsunuz. 

Kripto Trader Ne demek?

Kripto trader finans piyasalarından ayrı olarak sadece kripto para borsalarında al sat yapan traderlara verilen bir isimdir. İlgi ve işlem alanı kripto piyasalarla sınırlı olan ve kripto piyasaları etkileyen her unsuru takip altında alan kişiye kripto trader denir. 

nasıl trader olunur

Trader Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

Trader olmak için üniversitelerin bir bölümü ya da okulu yoktur... fakat üniversitelerin bankacılık, iktisat gibi fakültelerinde yüksek lisans yapmak konu ile ilgili bilgi birikimini artıracağı için finans piyasalarında trader olmanızı çok daha kolay bir hale getirecektir.

Etiketler