Toyota'dan çip krizi ve ÖTV uyarısı

Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, araç fiyatlarındaki artış trendini değerlendirdi ve çeşitli açıklamalarda bulundu.

Toyota'dan çip krizi ve ÖTV uyarısı

Toyota Türkiye CEO'su Ali Haydar Bozkurt, son zamanlarda dolar kurunun da etkisiyle otomobillerde yaşanan fiyat artışı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bozkurt, global bazda yaşanan çip krizine ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, ağustos ayından bu yana araç bulunurluğu ile ilgili problemin, gelecek dönemde de süreceğini belirtti.

Bozkurt, çip krizinin iyi yönetilmesi durumunda, problemin en iyi ihtimalle 2022 yılının ortasında biteceğini, en kötü senaryo ile de 2022 yıl sonuna kalabileceğini tahmin etti.

''Planlamada sorunlar var''

Bozkurt, kurdaki dalgalanma konusundan da söz etti. Planlama yapmada problemler getirdiğini belirten Bozkurt, gelecek dönem sipariş planlamasıyla sorunların yaşandığını aktardı.

Sıfır otomobillere talep olduğuna fakat bunu karşılamakta güçlük çektiklerine vurgu yapan Bozkurt, "Çip krizi yılın yaklaşık 5 ayını, hem de en çok satış yapılan 5 ayını etkilediği için şu an beklediğimiz kadar yüksek adetler olmayacak gibi görünüyor. Aslında kasım ve aralık ayında ne kadar otomobil üretilip, bizlere ulaştırılacağını bilemediğimiz için 'yıl sonu şu kadar adetle kapanır' diye tahmin yapmakta güçlük çekiyoruz. Geçen yıla göre bir miktar daha iyi yerde kapanma ihtimali olabilir ama her şey kasım ve aralık ayında gelecek ürün adedine bağlı. Yoksa bu sene geçen yıldan daha fazla otomobil satılacaktı ve otomotiv pazarı büyümüş olacaktı aslında. Ağustos ayında yapılan ÖTV barem güncellemesinden sonra birçok üründe 50-60 bin lira indirim oldu, talep ciddi anlamda arttı. ÖTV güncellemesinin olduğu günlerde maalesef çip krizi patlayınca, fabrikalar üretime dönemeyince elimizde stok olmadan yakalandık." ifadelerini kullandı."

''Araç bulan alsın''

Ali Haydar Bozkurt, sıfır otomobil almak isteyenlere de öneride bulunarak, "İçinden geçtiğimiz süreçte şöyle söylüyorum, bugün araç almayı düşünen birisi aracı buluyorsa alsın, bu dönemi kaçırmasın. Çünkü hangi vadede araçların elimize ulaşacağını bilmiyoruz. Araçlar elimize ulaştığı dönem hangi kur seviyesinden fiyatlanacağını bilmiyoruz." demişti.

Etiketler