TOKİ’den ev almak caiz mi? TOKİ evleri günah mı?

TOKİ 250 bin sosyal konut projesine başvurular devam ediyor. Projeye başvuru yapacak kişiler tarafından sorulan bir soru hayrete düşürdü. TOKİ’den ev almak caiz mi?

TOKİ’den ev almak caiz mi? TOKİ evleri günah mı?

Özellikle alt ve orta gelirli vatandaşların ev sahibi olmasına öncülük edecek olan TOKİ 250 bin konut projesine başvurular devam ediyor. Öyle ki başvuru yapan veya yapacak kişiler tarafından sorulan sorular dikkatleri çekmeye yetti. Sorulan bir soru da TOKİ’den ev almak caiz mi? TOKİ evleri günah mı? sorusu oldu. İsmailağa Cemaati tarafından konuyla ilgili değerlendirme yapıldı.

Kira öder gibi ev sahibi olunmasına imkan tanımak ve son zamanlarda giderek azalan konut alımını düşük ev fiyatlarıyla artırmak için hayata geçirilen TOKİ 250 bin konut projesine başvurular devam ediyor. 14 Eylül tarihinde alınmaya başlayan başvurular bugün itibariyle 4 milyona ulaştı. 30 Ekim tarihine kadar devam edecek başvurularla ilgili yeni sorular sorulmaya başlandı. TOKİ almak isteyen kişiler ömür boyu kira ödemekten kurtulmak için başvuru işlemlerini araştırmaya başlarken bir taraftan da taksitlerde artış olacağı için işin dini yönünü araştırmaya koyuldu.

TOKİ’den ev almak caiz mi?

TOKİ'den ev almak caiz mi?

TOKİ sosyal konut projesine başvurular devam ederken 6 ayda bir taksitlere memur maaş zammı oranı kadar zam yapılacağının duyurulmasının ardından pek çok kişi tarafından Diyanet Fetvası beklenmeye başlandı. İsmailağa Cemaati tarafından TOKİ ile ilgili açıklama geldi. Yapılan değerlendirme kapsamında İsmailağa Cemaatinden İsmail Yaşar:

"TOKİ 250 bin konutluk bir proje hazırladı ve satışa sundu. Bunun caiz olup olmadığı konusunda çok sayıda soru aldık. Şu an 830 bin lira olan bir ev belki de 20 sene sonra 3 milyon belki de 4 milyon olacak. Bu belli değil. İslam'da bir şey satılırken fiyatının belli olması lazım. Burada bir belirsizlik azsa buna müsamaha gösterilir.

Bazı hocalar burada bir belirsizlik yok diyor, memur maaş zammı oranı belli olduğu için fakirler yararlanacağı için bu önemli değildir. Şunu söyleyeyim burada faiz kesinlikle yoktur. Burada bir hadis yoktur, bu konu yoruma dayalıdır.  Bazı hocaların caiz demesi bundan kaynaklanıyor. Ancak, burada 20 sene sonra ne olacağı belli değil.

Çünkü belki enflasyon yükselecek, bu rakam çok yükselecek. Bizim bu konuda şahsi görüşümüz caiz olmadığı yönündedir" dedi.