TOKİ taksit artışı ne kadar olacak? TOKİ taksit artışı hesaplama | TOKİ taksitleri 2-3-4 yıl sonra ne olacak?

TOKİ başvuru sayısı kısa bir sürede 4 milyonu aştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamada TOKİ taksit artışı yapılacağı duyurulmuştu. Peki TOKİ taksit artışı ne kadar olacak?

TOKİ taksit artışı ne kadar olacak? TOKİ taksit artışı hesaplama | TOKİ taksitleri 2-3-4 yıl sonra ne olacak?

TOKİ taksit artışında yaşanacak miktar merak edilmektedir. Başvuru yapan vatandaşlar tarafından TOKİ taksit artışı ne kadar olacak? Diye araştırılmaya başlandı. Yapılan son açıklamada her yıl her 6 ayda bir memur maaşına endeksli zam yapılacağının söylenmesi sebebiyle TOKİ taksitlerinin yüksek olacağı iddia edilmişti. Fakat TOKİ 10 yıllık ödeme planı incelediğimizde böyle bir durum olmadığını görüyoruz. İşte, detaylı bilgiler…

81 il genelinde inşa edilecek olan 250 bin konut projesine yaklaşık olarak 4 milyonu geçen başvuru yapıldı. Özellikle uygun taksitlerle ev sahibi olmak isteyen kişilerin başvuru yaptığı TOKİ başvuruları devam ediyor. Fakat yapılacak taksit oranının memur maaşına endeksli olması ve ülkede yaşanan yüksek enflasyon sebebiyle taksitlerin yüksek olacağı iddia edildi. Hal böyle olunca ev alacak kişiler endişeye kapılarak taksitlerin ne denli artacağını araştırmaya başladı.

TOKİ taksit artışı ne kadar olacak?

TOKİ taksit artışı her 6 ayda bir memur maaşına yapılacak zam oranına göre gerçekleştirileceği açıklanmıştı. Fakat TOKİ’nin 10 yıllık ödeme planını incelediğimizde TOKİ yıllık taksit artışlarının memur maaşlarına yapılan zammın altında olduğunu görüyoruz. Örneğin 2019 ile 2022 yılları arasında TOKİ taksiti ödeyen bir kişi memur maaş artışına göre taksit ödemesi yapıyorsa hesaplama şu şekilde oluyor; 2019 yılında %19,38 oranında olan memur zammı ev taksitine %10 zam olarak yansırken, 2022 yılında %72,64 oranında yapılan memur zammı ev taksitine %25 zam olarak yansıdı.

TOKİ taksit artışı ne kadar olacak? TOKİ taksit artışı hesaplama | TOKİ taksitleri 2-3-4 yıl sonra ne olacak? - Resim : 1

TOKİ taksit artışı hesaplama nasıl yapılır?

TOKİ tarafından sunulan kampanya kapsamında pek çok dar gelirlinin ev sahibi olmasına imkan tanınıyor. Bildiğiniz gibi TOKİ tarafından vatandaşlara 2+1 ve 3+1 olmak üzere iki farklı konut sunuluyor. 2+1 daireler için 2280 TL aylık ödeme alındığı ve 240 ay vade koyulduğunu hesap edersek önümüzdeki 20 yıl boyunca maaşlara %10 zam yapılacağı tahmin edilirse 2+1 daire alan vatandaşlar ev taksiti bittiğinde toplam 1548 bin TL ödeme yapacak.

TOKİ taksit ödemeleri 2 yıl sonra ne kadar olacak?

Yapılan tahmini hesaplama kapsamında TOKİ taksit ödemelerine her yıl %10 oranında zam geleceğini varsayarsak TOKİ taksit ödemeleri 2 yıl sonra 2758 TL olabilir.

TOKİ taksit ödemeleri 3 yıl sonra ne kadar olacak?

Yukarıda yapılan hesaplama kapsamında TOKİ taksit ödemeleri 3 yıl sonunda 3033 TL olabilir.

TOKİ son taksit ödemesi ne kadar olacak?

 Tüm bu hesaplamalar kapsamında TOKİ son taksit ödemesi ise 13,737 TL olabilir.

Konut kredisine güç yetmiyor!

TOKİ taksit artışı ne kadar olacak? TOKİ taksit artışı hesaplama | TOKİ taksitleri 2-3-4 yıl sonra ne olacak? - Resim : 2

Bankacılık sektörü üzerinden kredi çekip ev almayı düşünen kişiler konut kredisine başvuru yapıyor. Fakat konut kredisi hesaplaması yaptığımızda şuanda aylık faizin ortalama %1,65 oranında olduğunu söylersek ödemeler çok yüksek oluyor. Örneğin 600 bin TL’lik bir ev alacaksanız ve bu meblağın %10’unu peşin ödeyerek %80’i için kredi çekecek olursanız toplam 432 bin TL kredi çekmiş olacaksınız. Bu krediyi 20 yıl vade ile ödemeyi planlarsanız eğer her ay 7128 TL taksit ödemek zorunda kalacaksınız. 20 yıl sonunda ise toplam ödeme 1745 bin TL olacak. Bu hesaba göre TOKİ ödemelerinin daha düşük olduğu gözle görülüyor.

TOKİ aylık gelir şartı nedir?

TOKİ başvuru şartları arasında TOKİ aylık gelir şartı da yer alıyor. TOKİ aylık gelir şartı Türkiye genelinde hane içerisine düşen gelire baktığımızda en fazla 16 bin TL olurken İstanbul için 18 bin TL olarak belirlendi. Başvuru yapan kişi ve eşinin aldığı tüm yardımlar bu gelirin içerisine dahil olmak üzere toplam hane halkının aylık geliri göz önüne alınacaktır.