TOKİ evleri satılabilir mi? TOKİ’de ödenen peşinat iade edilir mi?

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin yürürlüğe girmesiyle başvurular başladı bile. Başvuru yapan ve yapmayı düşünen kişiler tarafından TOKİ evleri satılabilir mi? sorusu sorulmaya başlandı.

TOKİ evleri satılabilir mi? TOKİ’de ödenen peşinat iade edilir mi?

TOKİ alan kişiler daha sonra vazgeçince durumların ne olacağını araştırmaya başladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından TOKİ ile ilgili açıklamalar geldi. Yapılan açıklama sonucu vatandaşın aklında TOKİ evleri satılabilir mi? TOKİ alan kişilerin cayma hakkı olacak mı? TOKİ’de ödenen peşinat iade edilir mi? gibi sorular sorulmaya başlandı. İşte, detaylar…

TOKİ tarafından kurulacak olan 250 bin adet ev için başvuru rekoru kırıldı bile. Oldukça ilgi çeken bu konutlarla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yeni açıklamalar yapmaya başladı. Başvuru yaparak ev alma hakkına sahip olan kişiler peşinat ödemesi yaptıktan sonra taksit ödemeye başlayacak. Fakat peşinat ödeyen ve taksit ödeyen kişiler daha sonra cayma hakkını kullanabilir mi? TOKİ’de ödenen peşinat iade edilir mi?

Vatandaşlar herhangi bir konuda zorluk yaşamayacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından TOKİ ile alakalı açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada:

“Türkiye’nin 81 ilinde de sosyal konut planlaması yaptık. Nüfus yoğunluğuna göre hangi ilde kaç konut yapılacağını belirledik. Vatandaşlarımızın talepleri de bunda dikkate alındı. Bu projelerin içerisinde okullar, camiler, sosyal donatılar olacak. Vatandaşımız herhangi bir konuda yoksunluk yaşamayacak.” denildi

TOKİ satılabilir mi

İlden ile evler farklılık gösterecek!

Her ile göre farklılık gösterecek konutlar bölgenin özelliği dikkate alınarak yapılacağına değinen Murat Kurum tarafından yapılan açıklama dikkatleri çekti. Murat Kurum tarafından:

“Her bölge için standart bir konut tipini uygularsanız sıkıntı olur. Antalya, Muğla, İzmir gibi illerde konutların balkon ihtiyacı var. Şanlıurfa ve Gaziantep gibi kentlerde ise geniş balkon ve teras önemli. İnsanlar gece terasında, balkonunda uyuyabilecek şekilde projelendirme yapılıyor. Başka bölgelerde belki daha küçük balkonlar olacak.” Denildi

TOKİ evleri satılabilir mi?

TOKİ evleri satılabilir mi? sorusu başvuru yapan vatandaşlar tarafından araştırma konusu oldu. Özellikle taksit ödemesi yapmaya başlayacak kişiler evlerin değerlenip değerlenmeyeceğini anlamak için TOKİ evlerini satmayı düşünenler var. TOKİ evleri borcu kapatıldıktan sonra satılabilecek. Bakan tarafından yapılan açıklamada:

“Vatandaşımız sosyal konut satın aldı ve 5 yıl sonra imkanı oluştu borcunu kapatmak isteyecek. Bunu ödeyerek borcu kapatabilecek. Peki sonra ne olacak? O konut tamamen vatandaşımızın olacak. TOKİ’ye borcu olmadıktan sonra konutu istediği gibi satabilir. Bunun karşısında bir kanuni engel olmayacak” denildi.

TOKİ'de ödenen peşinat iade edilir mi

TOKİ’de ödenen peşinat iade edilir mi?

TOKİ başvurusu yapan ve ev çıkan kişiler peşinat ödemesi yapacak. Peşinat ödemesi yapan vatandaşlar bir süre sonra borcu ödeyemezse eğer elbette cayma hakkı vardır. Bu konuda açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ödenen tüm paranın iade edileceğine değindi. Murat Kurum sözlerine:

Bir kere sosyal konutların borcu kapatılmadan satışı olamayacak. Vatandaşımız peşinatı ödedi ve taksitleri ödemeye başladı. Bir süre sonra bu taksitler ona ağır geldi, veya işleri bozuldu ödeyemiyor. Biz ona önce ihtar gönderiyoruz. Vatandaşımıza gerekli uyarıyı yapıyoruz mağdur olmaması için. Yine de evi iade edip cayma hakkını kullanabilir. Bu durumda ödediği tüm parayı kendisine iade ediyoruz” şeklinde devam etti.