TL'de yaşananlar şirketleri nasıl etkiledi?

Şirketlerin TL'de yaşananlardan ne oranda etkilendiğini inceleyelim...

TL'de yaşananlar şirketleri nasıl etkiledi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığında yaşanan ani değişimin ardından Türk Lirası'nda kaydedilen değer kaybıyla döviz pozisyonu olan şirketlerin durumu gündeme geldi. Ziraat Yatırım'ın yaptığı araştırmaya göre Aralık sonu itibariyle döviz açık pozisyonu en yüksek şirketler arasında THY, Zorlu Enerji ve Pegasus ilk sıralarda yer aldı. Döviz pozisyon fazlası olan şirketlerde ise başı Sabancı Holding, Şişe Cam ve Aselsan çekti.

Dövizde yükseliş dolar pozisyonu az veya döviz bazlı borcu olan şirketlerin üzerindeki baskıyı kat kat artırıyor. 

2021 yılının ilk çeyreğinde kur cephesinde oldukça oynak bir dönem takip edildi. 2020 yılının son çeyreğinde TL küresel para birimlerinden Dolar, Euro ve Japon Yen’ine karşı değer kazanarak bilançoda döviz açığı olan şirketler için kısmı de olsa kur farkı geliri yazmıştı. Fakat 2021 yılının ilk çeyreğinde bu tabloda döviz pozisyonu fazla olan şirketlerin gelir yazması bekleniyor.

İlk çeyrekte TL'nin dolar karşısındaki kaybı şimdiden yüzde 13 oldu!

Döviz pozisyonu negatif yönde olan şirketler:

- Türk Hava Yolları listenin zirvesinde kendine yer buluyor ve  80,144 Milyon TL dolar bazlı borcu var.

- Listenin ikinci sırasına ise Zorlu Enerji geliyor ve 8,388 Milyon TL dolar bazlı borcu var.

- Listenin üçüncü sırasında bir diğer havayolu şirketi olan Pegasus var ve 5,698 Milyon TL dolar bazlı borcu var.

Peki kasasında fazladan dolar tutan şirketlerimiz hangileri?

- Liste başında Sabancı Holding var ve 7,350 Milyon TL'lık dolar pozisyonu ile ilk çeyreğin lideri.

- İkinci sırada Şişecam var. 6,562 Milyon TL'lık dolar pozisyonu ile ilk çeyreğin en yüksek dolar pozisyonu olan ikinci şirket olarak listemizde yer alıyor.

-  Listenin tek savunma sanayi şirketi ASELSAN, 5,734 Milyon TL lik dolar pozisyonuile Ziraat Yatırım'ın listesinde kendine yer buldu.

Diğer taraftan, döviz pozisyon fazlası yüksek olmasına karşın, İskenderun Demir Çelik'in (ISDMR) ve Enka İnşaat'ın (ENKAI) USD cinsinden bilanço tutması nedeniyle sırasıyla 254 milyon TL ve 152 milyon TL kur farkı gideri kaydetmesi beklenirken, Koç Holding'in (KCHOL) de döviz fazla pozisyonu gözükmekle birlikte, riskten korunma araçları ve doğal hedge sonrası 283 milyon TL kur farkı gideri kaydedebileceği hesaplandı.

Etiketler